Mejla

Lina Stenberg

Också Sverige måste minnas George Floyd

Det Ivar Arpi och Adam Cwejman gör är både okunnigt och slött

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Black Lives Matter-rörelsen är inte farlig, det är rasismen som är farlig.
Black Lives Matter-rörelsen är inte farlig, det är rasismen som är farlig.

LEDARE

I veckan var det ett år sedan George Floyd dödades av en polisman i Minneapolis. På årsdagen fick Floyds familj träffa den amerikanska presidenten och ett nyskrivet klassiskt verk tillägnades honom av Pacific Symfony i Los Angeles.

Årsdagen ledde också till Black Lives Matter-demonstrationer runtom i USA. För den utbredda rasismen är fortfarande vardag. Att familjen Floyd fick träffa Biden har inte gjort livet lättare för landets afroamerikaner.

Rasismen dödar

Det hela var ett rutinärende, då i maj förra året. Det som slutade med att Floyd kvävdes med polismannens knä mot nacken.

Hela sekvensen filmades, vilket gjorde hela skillnaden. För den här gången var det inte ord som stod mot ord vid övervåldet. Och polismannen Derek Chauvin dömdes till upp till 40 år i fängelse.

Men samtidigt som Black Lives Matter blivit en allt starkare röst för svartas rättigheter, har också en motrörelse vuxit fram. Och den har blivit nästan lika högljudd här som i USA.

Det är inte att prata om rasism som är farligt. Det är rasismen i sig som är på liv och död.

I nyutgåvan av "Så blir vi alla rasister" (Timbro, 2021) skriver författarna Ivar Arpi och Adam Cwejman i förordet om sin förfäran att "hudfärg" nu diskuteras efter det de kallar "skogsbranden", alltså Black Lives Matter-rörelsen som nådde Sverige 2020.

Här förminskas afrosvenskarnas erfarenheter till det så tillknycklade begreppet "identitetspolitik. Det Arpi och Cwejman gör är både okunnigt och slött. Men inte bara det, de underminerar allvaret i rasismens konsekvenser.

”Kulturell svimning”

För det är ingen sidofråga – rasismen dödar. I USA kan en av 1 000 svarta män räkna med att dö av våld från en polis. Hela nio år skiljer i livslängd mellan en vit kvinna och en svart man. Och i alla mätningar, från spädbarnsdödlighet till cancerdödlighet är skillnaderna oförklarligt stora.

Också i Sverige syns samma mönster. Här bara ökar hälsoklyftorna mellan svenskfödda och utlandsfödda.

I veckan fällde DO Västra Götalandsregionen för diskriminering efter att en sjuksköterska tolkat att en utlandsfödd man "spelade" och att det rörde sig om en "kulturell svimning". I själva verket hade han drabbats av en hjärnblödning. Konsekvensen blev ett år på sjukhus med svåra hjärnskador.

Kort därefter dog mannen och lämnade två små barn efter sig.

Att sådant får hända är en skam.

Så nej, Arpi och Cwejman, det är inte att prata om rasism som är farligt. Det är rasismen i sig som är på liv och död.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Tror någon svarta går säkra i Sverige?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Adam Cwejman

George Floyd

Ivar Arpi

Rasism

Minneapolis

USA

Timbro