Ingvar Persson

Trump gör världen till en skräckfilm

Nu väntar skrämmande dagar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Illustration: Paul Wallander
Illustration: Paul Wallander

Hos oss är ju alla helgons dag traditionellt ett tillfälle att minnas de som lämnat oss. En vacker stund av saknad och reflektion, och av ljus i höstmörkret.

Amerikanernas Halloween är ju lite stökigare, och läskigare. Pumpor som lyser hotfullt i mörkret, utklädda besökare och alla andra symboler som skräckfilmsindustrin så effektfullt tagit vara på.

I år inträffar de på samma dag, och frågan är om det inte är det amerikanska skräcktemat som tar greppet om oss. Årets allhelgonahelg ser i alla fall ut att bli en av de ruskigaste någonsin. Och det beror på amerikanerna.

Till för bara några dagar sedan pekade alla opinionsundersökningar inför det amerikanska presidentvalet på tisdag i samma riktning. Trump skulle få respass av väljarna. Kanske inte därför att amerikaner i gemen älskar Joe Biden, men därför att de tröttnat på hur presidentämbetet hanterats de senaste fyra åren.

Manus till en skräckfilm

Det känns verkligen inte så konstigt. Rapporterna från Vita huset är som ett skräckfilmsmanus där Trump avskaffat allt vad rationellt beslutsfattande heter. De handlar om en president vars ego överskuggar allt och alla, och som inte accepterar invändningar.

Trump har använt makten för att gynna sig själv och sina vänner. Han har splittrat en nation som redan stod på gränsen till sammanbrott och han har dessutom fullständigt misslyckats med att leda samhället genom coronakrisen.

En mobbare och en narcissist. Inte skulle väl en sådan person kunna bli återvald.

Tills för några dagar sedan gällde världens oro hur Trump skulle reagera på en förlust. Det var verkligen illa nog.

Otäcka dagar

Nu pekar allt fler mätningar på att han skulle kunna vinna. Vågmästarstater som Florida och Pennsylvania tycks vara på väg att tippa över till Trump. Det gör de närmaste dagarna riktigt, riktigt otäcka.

Kan världen hantera ytterligare fyra år med en amerikansk president som betraktar utrikespolitiken som ett sätt att skaffa sig själv personliga fördelar? Klarar vi fyra år med en amerikansk administration som uttryckligen stryker klimatförnekare och konspirationsteoretiker medhårs, och som vill isolera sitt land?

Och när det gäller USA, kommer landet att hålla ihop under ytterligare fyra år med en ledare som söker konflikt och splittring? En ledare som korrumperat statsapparaten och skyddar sig själv och tystar de som ifrågasätter.

Halloween 2020 kan verkligen bli inledningen på en skrämmande vecka. Plötsligt blir osäkerheten i opinionsundersökningarna nästan ett halmstrå att hålla sig i.

Kyrkogårdarna kommer i alla fall att vara lika vackra som vanligt med alla ljus på alla helgons dag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.