Lina Stenberg

Kristersson använder hemlösa som slagträn

Populister ska inte få styra vaccinkön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson rasar mot vaccinprioriteringen när höginkomsttagare tvingas vänta.
Ulf Kristersson rasar mot vaccinprioriteringen när höginkomsttagare tvingas vänta.

Februari har hittills varit ovanligt kall. Kallt i flera bemärkelser.

Över hela landet har temperaturen sjunkit till långt under nollstrecket. Stadsmissionen i Göteborg larmar om att hemlösa sökt hjälp med frostskador. Den låga temperaturen har ökat risken bland stadens mest utsatta att frysa ihjäl.

I Karlstad rapporteras att en ny grupp hemlösa tillkommit – de som förlorat sitt hem under coronakrisen. Även här görs satsningar för att erbjuda hjälp, men restriktionerna har satt stopp för det storskaliga stöd som skulle behövas.

– Det är väldigt frustrerande. Vi väntar med fasa på att få rapporter om att någon inte klarat natten, säger diakonen Maria Andrén till Nya Wermlands tidning.
Men kylan som drabbar de hemlösa tar sig ännu fler uttryck.

Senast har de blivit ett slagträ i en politisk debatt om covidvaccinet.

Detta trots att vi vet hur pandemin slagit mot samhällets botten. Att varningarna sedan virusutbrottet har handlat om den särskilda utsattheten bland landets hemlösa.

Det har handlat om ökad risk för smitta men också om att bli svårt sjuk.

Högerns fattigförakt har alltid funnits, men nu när Moderaterna gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna riktas kängan mot de hemlösa papperslösa.

När Folkhälsomyndigheten i förra veckan specificerade vaccinordningen gick moderater och sverigedemokrater i taket.

I grupp 3 nämndes nämligen att hemlösa skulle prioriteras. De skulle få sprutan före vuxna under 65 år. Att detta provocerar kanske låter konstigt. Men här ingår papperslösa, och det är här skon särskilt klämmer för vissa partier.

"Ska de som bor i utsatta områden alltid prioriteras framför de som inte gör det? Ska trångbodda alltid prioriteras framför de som bor själva? Eller papperslösa prioriteras framför de som bor här lagligt?”, skriver Ulf Kristersson på Facebook.

M-ledaren undrar varför de som gjort allt rätt enligt borgerlig logik ska behöva vänta. De som har vett att vara höginkomsttagare och bor stort.

Och SD instämde så klart i klagokören.

Det som hände sedan är inget mindre än en skandal. För bara en dag efter publiceringen av vaccinationsordningen gick Folkhälsomyndigheten M och SD till mötes och strök formuleringen om hemlösa och papperslösa.

Så politiserad har alltså vaccineringen blivit.

Högerns fattigförakt har alltid funnits, men nu när Moderaterna gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna riktas kängan mot de hemlösa papperslösa.

Fast högerlogiken går inte går ihop. Om M och SD lägger all populism åt sidan en stund skulle de kanske inse att även deras väljare vinner på att hela samhället vaccineras.

Smittspridningen minimeras bara om också de mest utsatta – hemlösa och papperslösa – får sprutan.

Att blunda för kylan hjälper inte, den biter en ändå. Fråga gärna de hemlösa med frostskador.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.