Fadime banade väg för andra kvinnor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fadime Sahindal var en modig kvinna, den första att offentligt berätta om sin och andra tjejers situation.
Fadime Sahindal var en modig kvinna, den första att offentligt berätta om sin och andra tjejers situation.

Det har gått femton år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Hon blev bara 26 år gammal. Sahindal var en modig kvinna, den första att offentligt berätta om sin och andra tjejers situation. Hon beskrev hur männen i hennes familj begränsade hennes frihet och val av partner. Rättigheter som är självklara för oss andra.

Visste ingenting

Advokaten Leif Ericksson företrädde henne i två rättegångar mot hennes pappa. Han menar att Fadime bidrog till en radikal förändring i Sverige.

– Samhället i stort visste ingenting innan Fadime. Det är svårt att föreställa sig hur lite vi visste. Efter Fadime visste alla. Arvet efter Fadime är kunskap, säger han i en intervju i SVT.

Han har rätt, mycket har hänt sedan dess tack vare Fadimes kamp. Regeringen signalerar tydligt att det här är en prioriterad fråga, inte minst genom den nationella strategin i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Det råder i princip stor samsyn inom båda politiska blocken om vad myndigheterna ska göra.

Även om socialtjänsten och polisen inte alltid lyckas så är ändå ambitionen och kunskapen en helt annan i dag än vad den var för femton år sedan.

Förebyggande arbetet

Jämställdhetsministern Åsa Regnér gör helt rätt när hon allt oftare betonar vikten av det förebyggande arbetet. Men här behöver regeringen leva upp till orden och börja genomföra politiken. Det är en sak att ha skydd och stöd när våldet har skett mot kvinnorna, på det området återstår mycket att göra.

Men det förebyggande arbetet handlar om att kliva in i ett mycket tidigare skede innan våldet blir ett faktum. Föräldrar behöver stöd, kunskap och påverkan från myndigheter om barnens rättigheter.

Det bästa sättet att hedra minnet av Fadime är att fortsätta arbeta framåt i hennes anda.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.