Jag ska plocka egna lingon som motstånd
Priset för den billiga sylten är alldeles för högt
Lingonen håller på att mogna i Mellansverige. Klarröda och lite blänkande hänger de där i små klasar på hyggen och i skogen.
Jag ska erkänna en sak. Jag är inte speciellt förtjust i att plocka bär. Det saknar ett element av skattjakt som ofta finns när man får vara i skogen. Känslan när fisken till sist hugger på betet, kantarellerna som plötsligt breder ut sig i mossan eller till och med den där vyn som gör hela marschen mot toppen värd ansträngningen.
Att plocka bär saknar det där, i alla fall för mig. Det är bara hårt arbete. De senaste åren har jag på sin höjd plockat så mycket lingon som krävs för att göra någon flaska likör. En kir på lingonlikör och torrt vitt vin blir inte bara vacker, den är också magiskt god.
I år har jag ändå tänkt att jag ska plocka de lingon jag behöver. Och jag tänker faktiskt på det som en motståndshandling. Den billiga lingonsylten på stormarknadens hylla har nämligen ett mycket högt pris.
Under många år har jag bevakat hur den svenska arbetsmarknaden förändrats. Tecknen fanns där redan för tjugo år sedan. Konflikten på skolbygget i Vaxholm, Maud Olofsson som ville dela ut F-skattsedlar på BB och en växande andel osäkra anställningar.
Människor utnyttjas i ren mänskohandel
Ändå var det där förstås bara början. Vi har sett gigjobben bli fler, internationella företag utmana den svenska kollektivavtalsmoden och lönedumpning. Och som om inte det vore nog, exemplen på hur människor utnyttjas i ren mänskohandel blir bara fler.
Slavarbete i Sverige år 2024. Det borde inte vara möjligt.
Själva synen på arbetare och arbetsgivare har förändrats i grunden. Karl Marx skulle ha talat om nya produktionsförhållandena.
Några av de senaste, och mest upprörande exemplen, handlar om just bärbranschen.
I juli dömdes två bärföretagare till fängelse i Lycksele tingsrätt. Enligt domen har de gjort sig skyldiga till människoexploatering. De drabbade är just bärplockare från Thailand och deras vittnesmål är fasansfulla. Usla boendeförhållanden, utebliven lön, orimligt långa arbetsdagar och för lite mat hör dit.
Vid något tillfälle ska thailändarna till och med ha tagit vara på slaktrester i skogen.
Till sist har politiker och myndigheter reagerat. Regeringen har höjt lönegolvet för att utländska arbetskraftsinvandrare och när det gäller bärbranschen har Migrationsverket skärpt kontrollerna. Enligt Dagens Arena blir resultatet att det i år bara blir en fjärdedel så många thailändska plockare i bärskogen.
Bärföretagen ojar sig och varnar för stigande priser på lingonsylt.
Så blir det säkert, även om något säger mig att fuskare och fifflare lär hitta vägar runt reglerna.
Själv tänker jag att det är något fel när rimliga arbetsvillkor gör att lingonsylten försvinner från butikens hylla. Att plocka bären själv är i alla fall en liten motståndshandling.