Mejla

Joanna Abrahamsson

Arbetare utnyttjas på samhällets bakgård

Nödvändigt initiativ för att stoppa skurkföretagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bostadsbygge i Huddinge.
Bostadsbygge i Huddinge.

LEDARE

I en klassisk filmscen i "Den enfaldige mördaren" tar den sadistiske fabrikören Höglund, gestaltad av Hans Alfredson, emot en försenad arrendeavgift från den mindre bemedlade och hårt pressade Månsson. Pengarna kastar fabrikören sedan in i brasan med orden "Jag bryr mig inte om den här skitsumman, men det är principen Månsson".

Parallellsamhälle

Polisen vittnar om att en del skumma arbetsgivare agerar på liknande sätt. De bestämmer tid och plats för kontant löneutbetalning till de papperslösa personer de tillfälligt har anlitat. Väl där blir de blåsta på pengarna och får istället möta polisen som chefen har tipsat i förväg. Ett cyniskt sätt att behandla en redan utsatt grupp och ett exempel på hur jävligt det är på den del av svensk arbetsmarknad som verkar i ett laglöst parallellsamhälle.

Ett fungerande återvändande är en viktig del i migrationspolitiken, precis som den svenska modellen med kollektivavtal, schysta villkor och arbetstillstånd har tjänat Sverige väl. Men mörkertalet för hur många som ändå lever gömda, utnyttjas och riskerar livet på farliga jobb är stort. Arbetskriminaliteten ser ut på olika sätt, det kan handla om missbruk av olika regelverk, exploatering av människor, snedvriden konkurrens, ekonomisk brottslighet, brott mot utlänningslagen och arbetsmiljöregler.

Nationell delegation

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark meddelade nyligen att hon tillsätter en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Fokus är att samla och stödja branschöverskridande aktörer, erfarenhetsutbyte mellan myndigheter och förstärka kunskapen på området. Arbetsmarknadens parter ska också bidra till delegationens arbete. Byggnads ordförande Johan Lindholm har länge larmat om kriminella organisationer som förstör branschen och vill därför vara med.

Arbetsmarknadens mörka bakgård måste rensas upp ordentligt. Dels för att komma åt skurkföretagen och stoppa utnyttjandet av människor, men även för att värna seriösa arbetsgivare som följer svensk lag. Det är tufft att konkurrera med jussta villkor som det ser ut nu. Alla har även ett ansvar att anmäla missförhållanden.

Nordmarks initiativ är därför en nödvändig start för att till slut få ordning och reda på hela arbetsmarknaden.


Många arbetare utnyttjas grovt på en dold del av arbetsmarknaden och mörkertalet är stort. Nu har arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tagit initiativ till en delegation mot arbetslivskriminalitet. Vad tycker du om det här?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Jamen, det är ju inte 30-tal i Sverige nu...

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad

Eva Nordmark

Byggnads

Arbetsmarknadspolitik

Migrationspolitik