Mejla

Anders Lindberg

Efter Trump: kommer Putin hjälpa Åkesson?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

USA:s underrättelsetjänst är säker. Ryska hackare angrep det amerikanska valet i syfte att hjälpa Donald Trump till valsegern.

Det underminerar trovärdigheten i det demokratiska systemet och visar på en typ av sårbarhet vi inte riktigt var förberedda på. Samtidigt har Ryssland sedan många år använt samma metoder i sitt närområde, sitt ”nära utland” i länder som Georgien, Moldavien och de baltiska staterna.

På nätet har det växt fram en gemensam miljö där ryssvänliga och högerextrema aktörer sprider samma nyheter och tar samma debatter. Nu står det franska presidentvalet i vår på tur och Tysklands val i höst.

Riksdagsvalet 2018

För svensk del har vi anledning att vara oroliga. När Aftonbladets ledarsida strax före jul pratade med Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet var han oroad.

– Att Ryssland försöker påverka den politiska utvecklingen i andra länder genom olika metoder betyder givetvis inte att de är framgångsrika. Men om ledarna i Kreml kan övertyga sig om att metoderna på marginalen har haft en effekt i folkomröstningen om Brexit, valet av Donald Trump eller franska valet så kan vi förvänta oss att motsvarande kan ske också gentemot Sverige, sa han.

SD närmast Putin

Ser man till politiken är SD det parti som ligger närmast den ryska världsbilden. De är antiliberala och mot EU och delar den högerpopulistiska retorik om folket mot eliten som bar fram både Brexit och Trump. Och de har i Europaparlamentet konsekvent följt den ryska linjen.

Till SD:s stora möte på Grand Hotel nyligen var många av Europas viktiga Putinvänner inbjudna. Partiets ”frihetspris” delades ut till Vaclav Klaus, tidigare president i Tjeckien och allierad till Moskva.

Och på nätet har världsbilden på SD:s hatsajter börjat flyta samman med den ryska propagandan. SD:s fotsoldater har fallit in i kören.

Hur långt kan det gå?

Det nya är att striden mellan den liberala demokratin och högerpopulismen handlar både om idéer och geopolitik. För Putin är partier som franska Nationella fronten och tyska högerextremister viktiga inför valen i dessa länder eftersom de vill splittra EU och stärka relationen till Ryssland.

De svenska partierna måste förbereda sig på ett scenario där de blir angripna på samma sätt som Demokraterna i USA blev.

För med dagens utveckling är inte frågan ”om” utan ”hur mycket” hjälp den svenska extremhögern kommer att få från Moskva.

Extremhöger – den nya femte kolonnen

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Ryssarna kan hacka Sveriges riksdagsval

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Brexit

Donald Trump

Vaclav Klaus

Sverigedemokraterna