ÅSIKT

Grönt blev grått

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Centern, med partiledaren Maud Olofsson i spetsen, har förlorat sin gamla miljöprofil.
LEDARE

Den gamla, gröna centern finns bakom viktiga delar av dagens miljöpolitik. Olof Johansson gjorde upp med socialdemokraterna om en energipolitik som gynnade biobränslen och vindkraft. Lennart Daléus drev på för kretsloppslagar, som stått modell för hela EU.

Nu har centern förlorat sin miljöprofil. Maud Olofsson sågar sina företrädare. Med råge.

”Fruktansvärd byråkrati”

”Miljöpolitiken i dag är bara en fruktansvärd byråkrati där allt sunt förnuft verkar vara bortkopplat”, säger hon i en intervju med tidskriften Fokus.

Så är det alltså med producentansvaret för avfall. Med Sveriges tuffa kemikalielagar. Med de miljöskatter som gör biobränslen konkurrenskraftiga i fjärrvärmen. ”Bara en fruktansvärd byråkrati.”

Det är samma företagsvänlighet som när Lena Ek i EU-parlamentet gick kemiföretagen till mötes om Margot Wallströms REACH-förslag. ”Centerns största svek”, enligt Svenska naturskyddsföreningen.

Det är klart att man kan kalla stränga miljölagar för byråkrati. Maud Olofsson lägger sig i en europeisk fåra som är det största hotet mot miljöarbetet just nu. Hon använder samma retorik som kommissionären Günter Verheugen. Tysklands kansler Angela Merkel har redan annonserat att förenklingar för företagen blir en huvudfråga när landet blir EU-ordförande om ett år. Vem ska då sitta bakom skylten med ”Sverige” på?

En ny borgerlig regering skulle domineras av moderaterna och folkpartiet.

Gått emot skärpta miljökrav

Fredrik Reinfeldt hänvisade till EU när Göran Persson pressade honom i radions valdebatt. Moderaternas främsta företrädare i EU-parlamentet heter Gunnar Hökmark. Han har gått emot skärpta miljökrav och leder en av de mest miljökritiska tankesmedjorna i Bryssel. Brittiska The Independent avslöjade i december att en av nyckelmedarbetarna på European Enterprise Institute planerade en fördold kampanj mot Kyotoprotokollet. Det är samme Chris Horner, som Gunnar Hökmark prisat för hans inställning till klimatpolitiken.

Folkpartiets ledning har drivit en våldsam kampanj mot trängselskatten i Stockholm, men får nu hård intern kritik.

Alliansen splittrad

Kristdemokraterna har alliansens skickligaste miljöpolitiker i Anders Wijkman och Nina Ekelund Cronberg, men deras trovärdighet undergrävs när partiledningen driver frågan om kraftiga sänkningar av bensinskatten.

Det blir inte lätt för alliansen att putsa av det grå dammet från miljöpolitiken. Morgondagens seminarium bjuder på en rad kunniga experter. Alliansens egna politiker håller sig i bakgrunden. Något gemensamt miljömanifest är inte i sikte.

Samtidigt uppmärksammar både The Guardian och New York Times regeringens arbete mot oljeberoendet.

Det borde vara guldläge för Göran Persson.

Varför riskera det med populistiska utspel om rovdjurspolitiken och flört med kärnkraftsvännerna?

ME

ARTIKELN HANDLAR OM