ÅSIKT

Sanningen betyder inget för rasisterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I lördags skrev jag en krönika om att de rasistiska partiernas skitpolitik måste mötas med argument, inte med tystnad. Sen dess har det rasslat friskt. Min mejlbox har aldrig varit så populär som nu.

Många av dem som mejlar hävdar att sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti. De allra flesta har gått på just sverigedemokraternas propaganda om hur det står till med Sverige och invandring.

Mejlen ger en känsla av att massiva blattesläkter invaderar Sverige år efter år. Det enda de är ute efter är att sitta på sina feta häckar ute i förorterna och lyfta socialbidrag. Jobb är de inte intresserade av. Skulle de vara det så räcker jobben ändå inte till.

”Jag vill inte se mer neddragningar i skolan, polisen, försvaret, äldreomsorgen mm mm för att försörja invandrare som inte borde vara här”, skriver Per. Han hävdar att jag lever i en annan värld.

Bodil tar priset. Hennes konspiration lyder att det är ”valboskap som importeras en masse varje år” för att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ska behålla makten.

Jonas pratar om ”parasiter”, Lasse likaså, som ser en förebild i USA: ”Se bara på USA som nu mobiliserar för att stoppa den våg av parasiter som kommer smygande för att utnyttja deras samhälle.”

Lasse skriver ingenting om att ”parasiterna” är ryggraden i USA:s ekonomi. Den enda mobilisering jag har sett är demonstrationer mot planerna att upprätta en mur mot den mexikanska gränsen.

Människorna i min mejlbox har en tydlig bild av ”invandraren”. Det är en lat männi-ska, mörk och från Långtbortistan. Gigantisk släkt förstås, som han har ”tagit hit”. ”Invandraren” våldtar, rånar, misshandlar och snyltar på samhället som så snällt har öppnat sina armar.

Jag skulle kunna ge mina nya brevkompisar massvis med fakta om vilka som invandrar till Sverige. Jag skulle kunna visa dem att de har fel.

Men fakta spelar lite roll när människor har sin världsbild klar. Speciellt när den är svartvit. Det är så bekvämt att peka ut syndabockar. Så lätt att rösta efter myter och fördomar. Som till exempel fördomen om förorterna.

Jan-Olof skriver: ”Jag vill att mina barn ska kunna gå på gatorna, utan att bli rånade av invandrargäng från förorterna. Vi har tagit emot er för att hjälpa er, inte för att ni skall utöva gruppvåldtäkter, råna osv.”

I samma anda skriver en som kallar sig ”Pet” om sin rädsla för förorten. ”När jag åker förbi förorten nån gång, så är man livrädd för att bli rånad.”

Jag undrar om de någonsin har satt sin fot i en förort. Undrar varför de egentligen är så rädda.

En kompis tipsar om ett inlägg av debattören Illvilja på sverigedemokraternas nätforum: ”Tjejen kan troligen inte ens svenska, plus att alla hennes släktingar här på Hässleholmen i Borås troligen hugger ner mig när jag går ut ifall jag råkar öppna munnen.”

Jag har inga släktingar i Borås och min svenska är bättre än Illviljas. Men det spelar förstås ingen roll för rasisterna.

Nisha Besara