ÅSIKT

Att bara säga nej ger inte ren energi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Oljecisternen är ersatt av en flispanna. Lamporna i fabriken ska bytas ut mot elsnålare varianter. Vi står bredvid några rör där kallt vatten strömmar in från sjön någon kilometer bort.

Hägglunds Drives i Mellansel är ledande i sin nisch. Hydraulmotorerna, pumparna och styrsystemen finns i massafabriker och kemisk industri runt om i världen. Det är högteknologi, där yrkeskunnande vid maskinerna och avancerad forskning kopplas ihop. Nu används samma kvalitetstänkande för att spara energi.

– Vi kunde ha köpt en eldriven kylmaskin men valde att satsa på kyla från sjön istället, säger miljöchefen Lennart Nilsson.

Företaget går vidare med stöd från statens klimatsatsning. Energimyndigheten har valt Örnsköldsvik till en av fem pilotkommuner. De närmaste åren ska maskiner, ventilation och belysning bli effektivare.

– Med de elpriser som varit har man inte kunnat räkna hem investeringarna rent ekonomiskt, säger vd Per Nordgren. Klimatbidragen är en viktig katalysator. Man taggas av att vara med i den här typen av program.

Forskare från Linköpings universitet gick igenom möjligheterna att spara energi. Hägglunds Drives hade redan ett ambitiöst miljöarbete och tog förslagen på allvar, fast kunderna inte ställt krav på fabrikens elförbrukning. Nu visar det sig att investeringarna är mer lönsamma än beräknat.

– Det är fantastiskt hur ett teknikföretag kan halvera elförbrukningen på det här sättet, säger kommunalrådet Elvy Söderström.

Hon berättar om kommunens engagemang för hållbar utveckling medan etanolbilen far fram genom ett glittrande Ångermanland. Tilltron till den egna kraften är en grundprincip.

– Graninge, Vattenfall och andra var här och ville köpa energibolaget. De var så vänliga att jag fick min uppfattning bekräftad, det här är något vi ska ha kvar. Experterna från Linköpings universitet säger att det vi gör nu i kommunen, det hade inte gått om vi sålt energibolaget som många andra gjorde.

Elvy Söderström menar att höga miljöambitioner är viktiga för att förnya ekonomin och skapa jobb.

– Det finns ju det här socialdemokratiska nätverket för orter med energiintensiv industri. Örnsköldsvik är en sådan kommun men jag har inte skrivit under, för jag tror inte på budskapet att bara säga nej. Projekten här har visat att det går att spara mycket energi.

Många företag som Hägglunds Drives har växt upp kring skogsindustrin vid Norrlandskusten. Här finns kunnandet om hur man konstruerar fabriker. Det kan komma till nytta när oljepriserna stiger.

– Det handlar om att ställa om från olja till bioråvaror, säger kommunens energiexpert Jan Nyman. Bioraffinaderier kan bli en viktig del av framtiden.

Pilotprojekten för etanoltillverkning finns redan, men ännu har ingen storinvesterare trätt fram.

Framtidstron har återvänt i den tidigare avfolkningskommunen. Finns den också bland kapitalförvaltarna i Stockholm och London?

Mats Engström

ARTIKELN HANDLAR OM