Mejla

Eva Franchell

Gulla inte mer med Hanif Bali

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

LEDARE

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, till exempel migrationspolitiken, slog han fast i Expressens tv i går kväll.
Bra, då vet vi var Moderaterna står. De vill verkligen samarbeta med Sverigedemokraterna. Kanske var det därför Ulf Kristersson inte ville ta debatten med Jimmie Åkesson i riksdagen härom dagen. Ingen vill ju såga en blivande samarbetspartner i direktsändning.

Jimmie Åkesson ställer krav

Med opinionen i ryggen har Jimmie Åkesson också börjat ställa krav på Moderatledaren: "Vill han bli statsminister måste han ta stöd av oss och då kommer vi kräva inflytande".
Om Jimmie Åkesson vill ha inflytande och Hanif Bali erbjuder ett samarbete kan det bara innebär hårdare tag migrationspolitiken. Jimmie Åkesson vill ju sluta gränserna, säga upp EU-samarbetet och stoppa all invandring.

Han vill ha en svensk Trump-regering.

Alliansens skattesänkningar

Jimmie Åkesson skyller allt på invandringen. Bristen på sjukvård, bristen på bostäder, han påstår att allt faller samman för att pengarna gått till invandrarna vilket verkligen inte är hela sanningen. Pengarna har nog snarare gått till Alliansens skattesänkningar för de allra rikaste. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson är dessutom överens om att de vill fortsätta att sänka skatten.
De tycker vidare att riskkapitalisterna ska få fortsätta att tjäna pengar på vård, skola och omsorg. De vill att vinsterna ska fylla redan rika direktörers fickor vilket förstås innebär att det blir ännu mindre pengar till de allra sjukaste.
Frågan är vad Moderaterna och Sverigedemokraterna mer kan komma överens om? Jämställdhetspolitiken?

Tillbaka till grottstadiet

Jimmie Åkesson vill att kvinnorna ska tillbaka till spisen. Han vill ha vårdnadsbidrag, sambeskattning och begränsningar av aborträtten. Han vill ta bort pappamånaderna och frågan är förstås vad Moderatkvinnorna säger om det. Vill de verkligen samarbeta med ett parti som kan ta dem tillbaka till grottstadiet?
Många Moderater kommer givetvis att avfärda Hanif Bali och säga att han är som han är. Utan hämningar och utan filter - han kan verka lite galen - och vem vet, han kanske bara utnyttjas för att skicka ut partiets testballong?

Det får faktiskt vara slutgullat med Hanif Bali nu. Han är en moderat riksdagsman och som sådan får vi ta honom på allvar. När han säger att han vill samarbeta med Sverigedemokraterna får vi helt enkelt tro på honom.
I kväll är det partiledaren Ulf Kristerssons tur att inta scenen under politikerveckan i Järva. Vi förmodar att även han kommer att stå bakom Moderaternas nya hårda linje.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Hanif Bali efter petningen: ”Klart det sårar”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanif Bali

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Moderaterna

Sverigedemokraterna