Mejla

Anders Lindberg

Natolandet Turkiet bombar kurderna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Mursel Coban / AP TT / NTB SCANPIX

Terrorsekten IS är krossad. Men hjälp av ryska bajonetter är Syriens diktator Bashar al Assad på väg att vinna inbördeskriget.

Den opposition som fanns, både demokratiska krafter och militanta islamister är på väg att underkuvas.

Men i en del av Syrien har trots läget börjat fungera allt bättre - de kurdiska områdena i norr. Där finns nu ett emryo till en demokratisk och sekulär statsbildning.

För Turkiet är de kurdiska framgångarna ett hot och de kallar den kurdiska milisen YPG för terrorister. I fredags inledde därför Turkiska styrkor ett massivt angrepp mot kurderna.

Artilleri

Attacken inleddes med artilleribeskjutning över gränsen.

– Alla terrornätverk i norra Syrien kommer att krossas, sa Turkiets försvarsminister Nurettin Canikli sa till tv-kanalen A Haber.

Under helgen har 18 människor dödats, varav flera civila. I dag kommer FN:s säkerhetsråd att hålla möte i frågan men inget tyder på att Turkiet tänker dra sig tillbaka.

Turkiets aggression har storpolitiska konsekvenser. Kurderna har stöd av USA och har varit lojala allierade under kriget mot IS. USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa igår att han var ”väldigt oroad” över offensiven.

Men situationen är knepig, Turkiet är samtidigt ett Natoland och nära allierat med USA.

Ryssland kan dras in

Även för Ryssland är den nya vändingen minerad mark. Vladimir Putin är allierad med Syriens diktator men vill inte se en direkt konfrontation med turkiska styrkor. I helgen drog sig ryssarna tillbaka för att inte hamna i korselden.

Men om den turkiska offensiven fortsätter hittar den även ryska intressen och krig är alltid kaos, även ryska styrkor kan naturligtvis drabbas.

Relationen mellan Turkiet och Ryssland är bräcklig, och ryska förband dras in kan vad som helst hända.

Turkiets förfall

Sedan den misslyckade militärkuppen förra året har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan stärkt sitt grepp om landet, fängslat stora delar av oppositionen och tystat de fria medierna.

En viktig del av politiken har varit att etablera bilden av en yttre fiende. Därför startade han krig mot kurderna, först i Turkiet och nu även inne i Syrien.

Överfallet på de kurdiska områdena och YPG saknar all folkrättslig grund, det är ren aggressionspolitik. Kravet från FN:s säkerhetsråd borde vara självklart: Turkiet måste upphöra med sitt angrepp.

Dålig reklam för Nato

Turkiets angrepp är också usel reklam för försvarsalliansen Nato. Den svenska Natolobbyn brukar lyfta fram de gemensamma intressen och värderingar som alliansen vilar på.

Men Nato har inte fördömt Turkiets angrepp på kurderna och ännu mindre vidtagit några åtgärder. Dessutom är kärnan i Nato att en attack på en medlem är en attack på alla. I klartext: om Turkiet blir angripet är vi förpliktade att komma till deras försvar.

Vill vi verkligen det?

Det som händer just nu är en riktigt usel reklam för Natomedlemskap.

Turkiets sak är inte vår.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM