Mejla

Irene Wennemo

Inte någon tandlös debatt om EU-valet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gunnar Hökmark hävdade att han blev utmålad som en demon efter Aftonbladets EU-valsdebatt.

Inför EU-valet 2004 sa statsminister Göran Persson att valet var lika upphetsande som att kyssa sin egen syster.

Om han hade varit med på Aftonbladets debatt i går hade han fått ändra sig. Debatten höll ett högt tempo. De ämnen som togs upp var både relevanta och begripliga. Och framförallt, det hettade till rejält mellan partierna.

I frågor om miljön, integriteten och social trygghet förs debatten på ett mycket mer tydligt sätt än tidigare.

EU-debatten handlar inte om ja eller nej till EU - utan om vad partierna vill göra i EU. Det är ett stort steg framåt. Det vara bara Kristdemokraternas Lars Adaktusson som föll in i den trista attityden att försöka avfärda EU-skeptiker - med att de är just skeptiker.

Hökmarks allas valarbetare

Moderaternas Gunnar Hökmark hävdade att han "utmålades som en demon", och det är nog alldeles korrekt. I flera frågor stod Gunnar Hökmark - med Lars Adaktusson som sin trogna följeslagare - mot alla andra partier. 

Flera partier verkar anse att Gunnar Hökmark är deras bästa valarbetare. Även Folkpartiets Marit Paulsen och Centerns Kent Johansson ville gärna distansera sig från honom.

Att det är mindre än fyra månader till riksdagsvalet gör denna debatt ännu viktigare. Framgång i valet på söndag kan leda till ännu mer framgång. Går det dåligt, kan det få en redan deprimerad valorganisation att bli ännu deppigare.

Blekt C och FP

Peter Eriksson, men en lång språkrörserfarenhet, tog för sig i debatten och tjänade säkert en del på att verka resonlig i det uppskruvade tonläget mellan Hökmark och Ulvskog. Också vänsterpartiets Malin Björk fick, trots att hon är en nybörjare i dessa sammanhang, in ett antal träffsäkra repliker.

Centerpartiet och Folkpartiet, framstod däremot som förvånansvärt bleka. Särskilt Centern som riskerar att förlora sin plats i EU-parlamentet kan knappast vara nöjda med insatsen. 

avIrene Wennemo

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM