Mejla

Eva Franchell

Nyanlända luras av skumma lotsar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl
Arbetsförmedlingen har fått kritik för att den inte följer upp och kontrollerar etableringslotsarna.

De skulle hjälpa nyanlända flyktingar in på den svenska arbetsmarknaden. Etableringslotsarna skulle få slut på "omhändertagandementaliteten", som förre folkpartistiske migrationsministern Erik Ullenhag uttryckte det.

Lotsarna var den "största förändringen i svensk migrationspolitik". Nu skulle de nyanlända lära sig svenska och skaffa jobb med hjälp av privata lotsföretag.

Som vanligt blev det mest pannkaka av Alliansens arbetsmarknadssatsning.

Lurendrejare

Lotsarna har blivit de nya jobbcoacherna. Några företag är säkert seriösa, men branschen har också dragit till sig allehanda skumraskföretag och en hel del rena lurendrejare.

I dag avslöjar SVT att etableringslotsarna får fler klagomål än Arbetsförmedlingens övriga tjänster tillsammans.

Lotsföretag kör med ojusta metoder, lovar datorer, mobiler och gymkort. De får betalt för nyanlända som bor på annan ort, som de inte ens känner.

Lotsarna raggar kunder på asylboenden trots att de nyanlända måste ha en egen bostad för att få etableringshjälp.  12 000 nyanlända flyktingar har i dag uppehållstillstånd, men sitter fast på förläggningar på grund av bostadsbristen.

Falska adresser

SVT avslöjar att allt fler nyanlända skriver sig på falska adresser för att få den hjälp de behöver. Ofta är det etableringslotsar som faktiskt förmedlar de falska adresserna.

Riksrevisionen kritiserade systemet med etableringslotsar redan i somras och menade att de inte skaffar fram jobb som de borde. Arbetsförmedlingen fick också kritik för att den inte följt upp och kontrollerat verksamheten. Risken finns att de nyanlända inte får den hjälp de behöver för att komma in på den svenska arbetsmarknaden, menade riksrevisorn.

Trots den hårda kritiken och trots hundratals klagomål från nyanlända har Arbetsförmedlingen knappt agerat. Det finns i dag över 300 lotsföretag, men Arbetsförmedlingen har bara brutit samarbetet med åtta leverantörer och då har det mest berott på att de lagt ner verksamheten.

Större respekt

Alliansen har alltså pumpat in hundratals miljoner i en verksamhet som enligt Arbetsförmedlingen knappast bidragit till att nyanlända fått fler jobb. Det är lotsarna som tjänat pengar på flyktingmottagandet.

Det handlar om bortkastade skattepengar som gått till en onödig privatisering som levererat meningslösa insatser.

Flyktingarna måste mötas med större respekt än så. Lägg ner lotsarna och satsa pengarna på en arbetsförmedling som ger riktiga jobb.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM