Mejla

Eva Franchell

Sista festen för feta aktieägare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nu är det skål i kristallen.

De svenska storbankerna kan fira ännu ett rekordår. I går var det Handelsbanken som slog "all time high" med ett fjolårsresultat på 19 miljarder kronor. Alliansen sänkte bolagsskatten, banken tjänade storkovan och nu är det dags för party.

För att fira får aktieägarna i år en extra utdelning i bonus. Det fungerar så inom den svenska bankvärlden, åt dem som har skall det vara givet. Det är aktieägarna som tjänar på kalaset.

De får ränta på sina pengar medan den som är vanlig kund får noll.

Om riksbanken sänker räntan hamnar kunderna på minus medan aktieägarna kan skratta hela vägen hem från banken. Skål!

Det var länge sedan en småsparare kunde fira att pengarna växte på bankboken. Numera får de boka tid hos en bankrådgivare som mot en avgift kommer med helkundserbjudanden som ingen begriper. Bankerna är den bransch som är sämst på konsumentvänlighet, menar EU-kommissionen.

Inom kort kommer dock Finansinspektionen att presentera krav på att bankerna ska redovisa den genomsnittliga lånekostnaden för sina kunder. Alltid något att hålla sig i för den som sitter mitt emot bankrådgivaren. Vi hoppas att informationen blir begriplig.

Regeringen planerar dessutom att ta tillbaka en del av skatteåterbäringen. Just nu bereds bankskatten i regeringskansliet och bankdirektörerna hatar den redan. SEB:s Annika Falkengren har förklarat att det blir kunderna som får betala skatten. Ingen blir särskilt förvånad. Bankerna har alltid lagt kostnaderna på sina kunder.

Det måste bli lättare att byta bank. Om regeringen har någonting kvar att göra, så är det att underlätta rörelserna på bankmarknaden. Bankernas oligopol måste sprängas. Kunderna måste kunna resa sig upp och säga att nu är det slut på festen.

Nu tar jag mina pengar och går till en bättre bank.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Handelsbanken

Finansinspektionen

Eva Franchell