Ledare

Kom ut ur djungeln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

vänta inte Det är hög tid att Socialdemokraterna tar sig tillbaka till civilisationen.
vänta inte Det är hög tid att Socialdemokraterna tar sig tillbaka till civilisationen.

LEDARE

Efter andra världskrigets slut åkte de överlevande soldaterna hem. Försökte lappa ihop sina liv, läka sina sår, skaffa sig ett jobb.

Fast inte riktigt alla. För på den lilla djungelön Lubang i Filippinerna fortsatte några japanska soldater sin kamp. Åren gick. Männen fick längre och längre skägg.

Problemet var bara att motståndaren var borta, och att kriget var slut.

Bedrar sig själva

I går presenterades de första slutsatserna från den socialdemokratiska kriskommissionen. Där pekas fastighetsskatten och bensinskatten ut som viktiga faktorer till valnederlaget.

Det är visserligen sant. Men att tro att det räcker med att ändra ett par skattesatser för att väljarna ska komma tillbaka är självbedrägeri med djungelproportioner.

Nästa val, 2014, kommer det att vara tolv år sedan Socialdemokraterna senast vann ett val. Under tiden har världen förändrats. Globalisering, informationsrevolution, klimatfråga och finanskris kommer att på riktigt ha hunnit ändra människors världsbild och förutsättningarna för politiken.

Har den insikten präglat Socialdemokraterna de senaste fyra åren? Nej. Möjligen har de fått längre skägg.

Dags att släppa taget

En av Socialdemokraternas styrkor är att man haft förmågan att formulera ny politik som svar på tidens stora frågor. ATP på 50-talet, jämställdhetsreformer på 80-talet, budgetsanering följt av kunskapslyft på 90-talet.

För att överleva måste nu Socialdemokraterna leta sig ut ur djungeln, och sluta ta gårdagens strider. Både med varandra och med regeringen. Det är dags att släppa den politik som man förlorat två val på – väljarna kommer inte att tacka ja till den nästa gång heller.

Ta de verkliga striderna

I dialog med näringsliv och fackföreningar behöver man nu ta fram en ny närings- och jobbpolitik med utgångspunkt i de nya maktförskjutningarna i världsekonomin. Man behöver utveckla en ny ekonomisk politik, som bottnar i insikten att sunda statsfinanser är viktiga, men som i övrigt orkar lämna 90-talet bakom sig. Man behöver ta upp de verkliga striderna igen: för ökad jämlikhet och tillväxt för hela Sverige. För ett nytt kunskapslyft. För en röd klimatpolitik, som inte ses som ett nödvändigt ont utan ett verktyg för fler jobb och ett modernare Sverige.

Det tog 29 år för de japanska soldaterna på Lubang att bli övertygade om att kriget faktiskt var över. Då var det bara en kvar.

Sverige kan inte vänta riktigt så länge på att välkomna Socialdemokraterna tillbaka till civilisationen.

KP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!