Åsa Petersen

Alliansregeringen, en bra headhunter

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

INGEN LAG PÅ GÅNG Alliansregeringen rekryterar fler kvinnor till statliga toppjobb än regeringen Persson. Men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tar varje chans att säga att börsbolagens styrelser inte behöver oroa sig för någon kvoteringslag.
INGEN LAG PÅ GÅNG Alliansregeringen rekryterar fler kvinnor till statliga toppjobb än regeringen Persson. Men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tar varje chans att säga att börsbolagens styrelser inte behöver oroa sig för någon kvoteringslag.

3 januari 2009. Alliansregeringen är bättre än regeringen Persson på utnämningspolitik, visar Radioekots granskning.

Nu går vartannat statligt toppjobb till en kvinna, mot bara var tredje när socialdemokraterna styrde. Även utnämningarna av statliga chefer med utländsk bakgrund har ökat, från sex till tjugo procent. Alliansregeringens chefsutnämningar följer befolkningsstatistiken.

Det är en glad nyhet. Kompetensen sitter inte i könet eller etniciteten. Den ständiga kvoteringen av män och infödda svenskar till maktpositioner måste brytas.

Gå tillbaka och granska

Alliansregeringen har hjälp av sina nya rekryteringsregler. Regeringskansliet har börjat annonsera ut tjänster, i stället för att bara ringa upp intressanta personer. Det skrivs en lista på vilka meriter tjänster kräver, så att man i efterhand kan granska att rekryteringen gått rätt till. Enkla regler som möjliggör att kompetensen avgör vem som får jobbet.

Det privata näringslivet har ­tyvärr inte utvecklats på samma sätt som staten. Mellan 2002 och 2006 ökade andelen kvinnor i börsbolagens styrelser från 6,1 procent till 18,1 procent. Sedan har det stått still. 2008 var siffran 18,2 procent.

Lägre krav

Ökningen av andelen kvinnliga styrelseledamöter har alltså tvärnitat sedan alliansen fick makten. Det överraskar inte. Regeringen ställer allt lägre krav på jämställdheten i ­näringslivet. Jämställdhetsplaner och lönekartläggningar måste inte göras på samma sätt som tidigare. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som gärna berättar varför hon inte är feminist, tar varje chans att säga att börsbolagens styrelser inte behöver oroa sig för någon kvoteringslag. Det verkar rentav vara hennes hjärtefråga.

Frågan om kvotering drivs i stället av kvinnor inom näringslivet.

”Jag är trött på de ständiga ursäkterna om att det inte finns kvalificerade kvinnor, för det är faktiskt inte sant”, säger Meg Tivéus, styrelseproffs och före detta vd för Svenska Spel, till aftonbladet.se.

Trots att minst 50 procent på de traditionella ledarutbildningarna numera är kvinnor går utvecklingen bakåt, påpekar hon.

”Företagen har förverkat sin rätt att åstadkomma förändring på frivillig väg”, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

Staten lyckas med jämställda utnämningar. Grabbarna på näringslivets topp fortsätter utse varandra. Jämställdhetsministern låter dem hållas. Regeringar som vill ha jämställdhet kan inte nöja sig med att föregå med gott exempel. De måste ställa krav.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN