Ledare

Regeringen blundar för bostadskrisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Sex barn delar på två sovrum, så något eget skrivbord är det inte tal om

Som sillar Det är trångt i svenska hem – men det struntar regeringen i.
Som sillar Det är trångt i svenska hem – men det struntar regeringen i.

6 Maj 2008. Marian vill bli läkare. Hon är 13 år och pluggar för fullt. När det går, vill säga.

Göteborgs-Posten beskrev i söndags hur Marian hittar en timmes stillhet från klockan sex på morgonen. Sedan vaknar resten av familjen. Lillebror springer skrikande in i köket. Sex barn delar på två sovrum, så något eget skrivbord är det inte tal om.

Många lever lika trångt som Marian och hennes familj. Statistiken är bristfällig, men Göteborgs-Postens undersökning visar att det rör sig om tusentals barn enbart i nordöstra Göteborg. Läget är akut också på andra håll, som i Malmö och Södertälje.

Lågavlönade tvingas pendla

Bostadskrisen har fler delar än trångboddheten. Hundratusentals ungdomar ska snart flytta hemifrån men det är inte lätt att hitta ett första boende. Människor som vill pröva ett jobb på en ny plats måste ofta låna till dyra bostadsrätter när det inte finns tillräckligt med lägenheter att hyra.

Boverket rapporterar att det är ont om hyresrätter i tillväxtregionerna. Sverige behöver fler hyresrätter till rimliga priser, men produktionen minskar med regeringens politik.

Dessutom vägrar ett antal kommuner att bygga något större antal flerfamiljshus, trots att orterna ingår i regioner där både befolkningen och ekonomin växer snabbt. Ekerö, Täby och Vellinge vill tydligen att lågavlönade ska pendla in från andra kommuner för att ta hand om gamla och sjuka. Lokalpolitiker som smiter från ansvaret för bostadsförsörjningen ökar klyftorna i samhället och undergräver stödet för det kommunala självstyret.

Regeringen har förstärkt problemen genom att avskaffa det som återstod av den sociala bostadspolitiken. Investeringsstödet för hyresrätter är borta. Allmännyttan ifrågasätts. Hyreslägenheter i attraktiva lägen förvandlas snabbt till bostadsrätter sedan alliansen tog bort stopplagen.

Det ansvariga statsrådet Mats Odell säger att särskilda stöd ska hjälpa svaga grupper att hitta bostäder, men hur det ska gå till i praktiken förklarar han inte. Om det inte byggs stora hyresrätter, ska då staten låna ut ett par miljoner till Marians familj och alla andra som är trångbodda så att de kan köpa en villa?

Stöd byggen av hyresrätter

Vad som behövs är en politik som gör det möjligt för alla att bo till en rimlig kostnad och standard. Det kräver bland annat att alla kommuner tar sitt ansvar och att investerings­stödet till hyresrätter återinförs. Det är bra att socialdemokraterna lovar en sådan reform i sin senaste budget­motion.

Marian i Göteborgs-Postens reportage är ambitiös och duktig. Hon går i en profilklass med fokus på matematik och naturvetenskap. Men förutsättningarna är orättvisa. Hon vill inte bjuda hem kompisarna så att de får veta att hon sover på en madrass:

”Jag skäms över att mina vänner ser hur jag bor”.

Hur kan vi ha det så i välfärds­landet Sverige?

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik