Mejla

Kalle Sundin

Gängledarna lär rösta blått

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Man kan fråga sig om Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, har tappat minnet.

I söndags deltog han i SVT:s valdebatt om gängkriminalitet och hävdade att det gick alldeles utmärkt för Alliansen att genomföra stora skattesänkningar mellan 2006-2014 utan att bidra till utanförskap i Sveriges förorter.

Har han glömt att partiets egna undersökningar visat att de utsatta områdena blev fler under perioden? Har han glömt hur mycket klyftorna växte? Har han glömt hur antagningarna på polisutbildningen störtdök? Har han glömt hur bilarna brann under Husbyupploppen 2013?

Inte bara skattesänkningar som slog

Det var inte bara skattesänkningarna som slog hårt. De religiösa friskolorna vann inflytande i utsatta områden som de sedan missbrukat. Vårdnadsbidraget höll utrikesfödda kvinnor hemma i stället för på arbetsplatser. Sverige tog emot krisstöd från EU på grund av den höga ungdomsarbetslösheten.

För gängledarna fanns många barn i utsatthet att dra in i sina destruktiva kretsar.

En forskningsstudie som släpptes i våras visar tydligt att skjutvapenvåldet bland unga ökade mycket snabbare i Sverige än i andra jämförbara EU-länder under Fredrik Reinfeldts tid vid makten. Gängvåld har existerat i Sverige sedan lång tid tillbaka, men studien visar att utvecklingen tog ordentlig fart kring 2008.

Rekryteringen måste stoppas

Kampen mot den organiserade brottsligheten har hittills förts på för få fronter med för snäva perspektiv. Nu krävs ansvarstagande, inte partier som förnekar sitt facit och vägrar dra viktiga lärdomar.

Om fler poliser och straffskärpningar är nu de flesta politiker överens, konflikterna handlar i stället om vilka insatser som behövs för att hindra unga från att rekryteras till ny kriminalitet. Regeringen har utfäst 2,2 miljarder kronor årligen fram till 2027 åt sådana kommunala verksamheter och annat arbete för att att motverka segregation. Det är en satsning som Moderaterna inte velat ta ställning till. De vet nog inte om de kommer ha råd. Men ytterligare skattesänkningar har de inget problem med att lova.

Gängledarna lär rösta blått i år.

Av: 

Kalle Sundin

Publisert:

LÄS VIDARE

Reinfeldt såg bort när gängvåldet blev vardag

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Kriminalpolitik

Politik