Eva Franchell

Schlingmann tar kontroll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det som nu håller på att utformas kan närmast liknas vid hans propagandaministerium”

PR-Ministern Per Schlingmanns grepp över Rosenbad riskerar att slå ut de andra allianspartierna.
PR-Ministern Per Schlingmanns grepp över Rosenbad riskerar att slå ut de andra allianspartierna.

Han syns inte mycket numera. Regeringens pr-geni Per Schlingmann har försvunnit från jippon och tidningsrubriker sedan han blev utnämnd till statssekreterare i Rosenbad för ett år sedan.

I stället har han i all tysthet tagit ett hårdar­e grepp om regeringskansliets kommunikation.

Redan i våras samlade han informa­törer från alla departement för att försäkra sig om att de förde ut Moderaternas politik.

Nu har regeringskansliets förvaltningsavdelning diskret låtit utreda möjlig­heterna att samordna all information från kansliet. Enligt utredningen ska kommunikationen ”tillförsäkras politisk förankring”.

En särskild kommunikationsdirektör i Rosenbad föreslås kontrollera de politiska budskapen. Direktören bör få stöd av ett mindre kansli som kan kallas ”SB Komm”.

Dagens opolitiska tjänstemän försvinner. Utredningen föreslår att skillnaden mellan politiska och opolitiska tjänstemän utgår.

Moderaterna kör över de andra

Man kan riktigt ana statssekreterare Per Schlingmanns hand bakom utredningen. Han brukar kallas propagandaministern, och det som nu håller på att utformas kan närmast liknas vid hans – propagandaministerium.

En röst, ett budskap och därmed har tjänstemän och andra partier effektivt tystats ner. Inser de andra allianspar­tierna att Moderaterna kan komma att ta över hela informationsverksamheten?

Men det är sannolikt inte särskilt många som har läst utredningen ”Översyn av kommunikationsverksamheten i Regeringskansliet”. Den ligger inte ute på

nätet och när vi ringer och ber att få läsa den uppmanas vi först att inkomma med en skriftlig begäran. Sedan får vi vänta en hel dag medan rättschefen på

förvaltningsavdelningen sekretessprövar informati­ons­­planen.

Så går det till i det regeringskansli som Per Schlingmann säger ska vara öppet.

När vi ringer till förvaltningsavdelningen och tjatar får vi veta att allt numera ska sekretessprövas innan det lämnas ut till media.

Försvårar granskning

Det är inte meningen att vi snabbt ska kunna granska regeringens politik. I stället ska vi åka till Skansen och skriva om Fredrik Reinfeldt som håller jultal framför brasan, granen och julbockarna. Det är så Per Schlingmann vill visa upp Moderaterna: se här, en statsminister som bryr sig om kvinnor.

I den inramningen är det inte många som vågar ställa skarpa frågor om vad regeringen egentligen gjort för misshandlade kvinnor under de senaste fem åren.

Nej det är då det blir alldeles tyst.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN