Daniel Swedin

Borg vill också sänka din lön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns tillfällen då man ­verkligen blir överraskad över borgerlighetens självinsikt.

Ett aktuellt exempel är ­Centerpartiets arbetsmarknads­politiska talesperson Annika Qarlsson. I veckan gick hon ut och föreslog att ­ingångslönerna för alla på den svenska arbetsmarknaden, oavsett ålder, ska sänkas med 20-25 procent. Men hon ­lade också till att hon förstår folk om de ­tycker att hon inte har ”alla hästar ­hemma”. Man måste känna en viss ­respekt.

Qarlssons utspel – som förstås stöds av näringsminister Annie Lööf – ger en ­annan sorts inblick i den borgerliga ­regeringens tankevärld. Det är ­nämligen så att Centerpartiet och Qarlsson säger rakt ut vad Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vill göra.

Lönesänkningar är en helt central del av Moderaternas arbetslinje. Deras idé är att om folk får skatterna sänkta ­kommer de att acceptera att ­lönerna sänks. Då kan fler få jobb, tror Borg.

Mest ska lönerna pressas för de som ­redan i dag tjänar minst, eftersom det är mot dem de sänkta ersättningarna i trygghetsförsäkringarna slår. Det är för dem konkurrensen om jobben är hårdast.

Lönepressen är alltså inte någon ­ovälkommen bieffekt av politiken. ­Sämre ­löner och större klyftor ska ­skapa tillväxt och fler arbeten. Det är själva kärnan.

Moderaterna vill inte kännas vid det i dag, men i sin vårmotion från 2005 ­räknade partiet till och med ut hur mycket lägre löneökningarna skulle bli tack vare jobbskatteavdraget. Och ­Expressen har publicerat interna ­dokument från Anders Borgs stats­sekreterare där lönesänkningarna hyllas.

Ekonomer som Lars Calmfors och ­Stefan Fölster har berömt Borgs lönesänkarstrategi, men kritiserat honom för att inte säga rakt ut vad han vill.

Första lönen för den som jobbar ­inom ­äldrevården ligger i dag på 16 000 ­kronor i månaden. Anders Borg tycker att det är för mycket.

Men det är bara Annika Qarlsson som vågar vara riktigt tydlig med det.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln