Daniel Swedin

Regeringen gömmer utförsäkrade i siffror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kritiken mot regeringen Reinfeldts reformer av sjukförsäkringen höll på att kosta dem ­regeringsmakten i valet 2010.

Sedan dess har kritiken nästan tystnat, men den rödgröna oppositionen har åtminstone fått fram en förändring av den regel som gör att sjukskrivna ska ”prövas” mot jobb som inte existerar.

Samtidigt har Moderaterna blivit allt stoltare över hur bra sjukförsäkringen fungerar.

Hittills har drygt 62 000 personer ­utförsäkrats från sjukförsäkringen. Inte för att de har blivit friska. Inte för att de mår bättre. Utan för att deras sjukdagar tagit slut.

I helgen avslöjade Sveriges Radios Ekonyheter att bara en av tio utförsäkrade har ett jobb ett halvår senare, och bara två av hundra har fått ett arbete helt utan stöd från Arbetsförmedlingen.­

En tredjedel av de här människorna hade deltidsjobb när de utförsäkrades. Och i dag vet ingen – varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen – hur många av de här cirka 22 000 personerna som har ett jobb.

Men det hindrar inte regeringen. I statistiken räknas nämligen alla som var sjukskrivna på deltid – men som nu kastats ut från sjukförsäkringen – som om de vore i arbete. Och det tar ­exempelvis Ulf Kristersson fasta på i debattartiklar där han berömmer sig själv.

Det enda som egentligen har hänt för de här människorna är att de har blivit fattigare när Försäkringskassan dragit in deras ersättning. Ändå används de av regeringen som ett bevis på hur framgångsrik den nuvarande sjukförsäkringspolitiken är.

Det är ett ohederligt siffertrixande som inte kommer åt det grundläggande problemet: att sjukförsäkringen ­havererat och att sjuka människor fortfarande inte kommer tillbaka till arbetsmarknaden.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN