Mejla

Karin Pettersson

Politism vill få dig att agera

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Plattform bortom partier Aftonbladets storsatsar på opinionsjournalistik och lanserar sajten politism.se i augusti. Bakom sidan står Eric Rosén, Jan Helin, Margret Atladottir och Karin Pettersson.
Plattform bortom partier Aftonbladets storsatsar på opinionsjournalistik och lanserar sajten politism.se i augusti. Bakom sidan står Eric Rosén, Jan Helin, Margret Atladottir och Karin Pettersson.

2 juli 2013

Ny sajt – Politism

Det var Sverigedemokraternas dag i Visby i går. Jimmie Åkesson stod på stora scenen och spydde ut hatpropaganda mot ”vänsterfeminism” och ”internationalism”. Tidigare på dagen stod oreformerat nazistiska Svenskarnas parti och höll torgmöte nere i hamnen. Solsken, sommaridyll och fullt med rasister i Olof Palmes Almedalen.

Vi lever i en tid som kräver handling. Nu krävs organisering, mobilisering.

Samma dag som Jimmie Åkesson delade upp sina åhörare i ”Sverigevänner” och resten, lanserade Aftonbladet en ny satsning på opinionsjournalistik, Politism.

Politism, som ser dagens ljus i augusti, har en tydlig politisk agenda: antirasism, feminism och kamp för ökad jämlikhet. Och den tar sin utgångspunkt i två förhållanden:

Den ena är att mediebranschen går igenom ett stort skifte. Värdet av att producera nyheter som alla andra har blir allt lägre. Vad som däremot blir mer värt är texter som tillför något eget – en vinkel, en åsikt, ett helt eget innehåll. Det är den typen av innehåll som delas, läses och bygger lojalitet med ett varumärke.

Uttryckt på ett annat sätt blir värdegrunden, den tydliga utgångspunkten, allt viktigare.

Opinionsjournalistiken passar som hand i handske i denna nya medievärld – under förutsättningen att den faktiskt orkar uttrycka en åsikt. Det gör Aftonbladets ledarsida, därför är vi också landets i särklass mest lästa och engagerande.

Den andra utgångspunkten för Politism är längtan efter sammanhang, framför allt hos unga människor. Enligt en studie av statsvetarprofessorerna Erik Amnå och Joakim Ekman som presenterades i våras står knappt hälften av unga människor ”politiskt standby”. En stor del av en grupp som brukar beskrivas som passiv och ointresserad har i själva verket ett stort intresse för politik, och är redo att engagera sig om bara någon erbjuder ett forum, en väg in.

Det är inte i samhällsengagemang eller intresse det brister. Det är i former för deltagande. Men i en tid när de flesta partier sluter sig inåt blir det allt svårare för politiskt intresserade att hitta plattformar för deltagande.

Politism vill vara en sådan plattform. En bred nyhetssajt, fristående från Aftonbladet, med en tydlig social agenda. Bortom partipolitiken, men tydligt vänster. Som bjuder in till deltagande och engagemang – men håller stenhårt på ett aktivt och kvalificerat redaktörskap.

Det brukar talas om att högern har ett övertag när det gäller opinionsbildning. De har mer pengar, fler tankesmedjor och ledarsidor i rikstäckande tidningar. Och visst är det  sant att de varit framgångsrika.

Men sanningen är att det som engagerar människor i dag inte är att protestera mot skattetrycket, utan mot orättvisor och rasism.

Se på motståndet mot vinstuttag i välfärden, på reaktionerna på de ökade ojämlikheterna i skolan, på kritiken mot åtstramningspolitiken som nått långt in i borgerligheten, på protesterna mot Reva.

Timbros tid är förbi – i alla fall för denna gång. Nu står slaget mellan vänstern och apatin, och mellan rasisterna och de som står upp för människovärdet.

Det är en mörk tid. Men mycket långt ifrån hopplös.

Förhoppningsvis kan Politism bli en av ljuspunkterna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN