Mejla

Anders Lindberg

Israel uppför sig som en skurkstat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Att bomba fram fred och säkerhet går helt enkelt inte”

Anfaller ovanifrån  Israels bombregn över Gaza har hittills kostat 133 palestinier livet. Närmare 1 000 personer har skadats.
Anfaller ovanifrån Israels bombregn över Gaza har hittills kostat 133 palestinier livet. Närmare 1 000 personer har skadats.

I dag ska USA:s utrikesminister Hillary Clinton träffa ledningarna för både israeler och palestinier. I går kväll kom flera uppgifter om att en vapenvila är nära.

Israels attack på Gaza inleddes med att de dödade Ahmed Jabari, chef för terroriststämplade Hamas militära gren, den 14 november. Israeliska medier konstaterade snabbt att Ahmed Jabari är premiärminister Benjamin Netanyahus motsvarighet till Usama bin Ladin. För ­Barack Obama var avrättningen av bin Ladin en stor tillgång i presidentvalet. Israel går till val den 22 januari, vilket gör att många främst uppfattar kriget som en del av valkampanjen.

Varade i tre veckor förra gången

I skrivande stund har 5 israeler och 133 palestinier, varav många barn, dödats. Närmare 1 000 har skadats, nästan uteslutande palestinier.

FN har krävt omedelbar vapenvila, men Israel har trots detta fortsatt angreppen. Man agerar ungefär som en skurkstat i förhållande till FN, samarbetar ­inte, bryter FN-resolutioner och följer inte ­internationell rätt.

Förra gången Israel attackerade Gaza var 2008–2009. Kriget varade i drygt tre veckor och då genomfördes även en markinvasion. Motiveringen var den samma som nu, att hindra Hamas från att terrorisera civilbefolkningen i södra ­Israel med raketer. Enligt en FN-rapport dödades 1 434 palestinier, varav bara 235 var kombattanter, alltså stridande. Den absoluta majoriteten av offren var civila, varav 288 var barn. Siffrorna varierar dock och Israel ifrågasätter uppgifterna.

FN gjorde flera försök att utreda vad som hänt, men Israel vägrade samarbeta. Dessutom lät de kasta ut FN:s specialrapportör ur landet, efter att ha kroppsvisiterat honom och hållit honom över natten i en cell med fem andra fångar.

Bara tre år efter förra Gazakriget är det dags igen. Men Israel kommer troligen inte lyckas den här gången heller. Att bomba fram fred och säkerhet går helt enkelt inte.

Underblåser vrede

Den grundläggande orsaken till konflikten är att Israel ockuperar Palestina och upprätthåller en blockad av Gaza. På Västbanken utökar Israel stadigt de olagliga bosättningarna och den nuvarande högerregeringen har varit helt ointresserade av fredsprocessen.

I måndags uppmanade Hizbollahs ­ledare Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal arabstaterna att förse Hamas med fler missiler. Han underblåser en folklig vred­e som är högst påtaglig i stora delar av Mellanöstern och som är svår att hantera politiskt. Särskilt efter den arabiska våren.

Klart är att Israels attack på Gaza stärker extremisterna på båda sidor. Högern i Israel går mot valseger och terroristerna i Hamas vinner ännu en generation för sitt heliga krig.

En vapenvila är kanske nära. Freden däremot, är längre bort än på mycket länge.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN