Mejla

Eva Franchell

Invandrarkvinnorna har högre dödlighet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kvinnorna i södra Stockholm står nu utan kvinnlig gynekolog. Mottagningen i Hallunda stänger.

Så fungerar vårdvalet i Filippa Reinfeldts Stockholm. I Täby, Danderyd och fina innerstaden finns det gott om privata gynmottagningar. Det är kvinnorna i de fattigare söderförorterna som drabbas.

I Dagens Nyheter berättar vd:n Anna Marsk varför Hallundamottagningen tvingas stänga.

– Villkoren i vårdvalet gör att ekonomin inte går ihop. Vi går med 300 000 i förlust i år.

– Det har varit ett enastående svårt beslut att fatta.

Det var vid årsskiftet Stockholms läns landsting införde vårdval gynekologi. Filippa Reinfeldt menade att nu skulle fler mottagningar öppnas och väntetiderna kortas. Och visst fick Stockholm fler gynekologer. I innerstaden och i Saltsjöbaden. På solsidan.

Alla mottagningar får samma landstingsersättning per patient. Men det tar längre tid att undersöka en kvinna som kanske utsatts för krig, könsstympning eller trauman som våldtäkter. Därför är det just de patienterna som drabbas.

Risken finns att kvinnorna i söderförort slutar att gå till gynekologen. Erfarenheterna visar att invandrarkvinnor över huvud taget drar sig för att uppsöka vården.

I Stockholm kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografi. Var femte kvinna kommer aldrig till undersökningen, och majoriteten av de som inte kommer är invandrarkvinnor. Dödligheten i bröstcancer är större bland invandrarkvinnor än hos resten av Sveriges kvinnliga befolkning. 

Vården i Stockholm är inte jämlik. Vårdvalet bidrar till orättvisan. Landstingets pengar måste fördelas efter behov och inte efter dyra adresser i Stockholms ­finare områden.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN