ÅSIKT

Ta hedersvåld på större allvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Igår stod det klart att domen mot en 17-årig pojke i Landskrona för hedersmordet på hans 19-åriga storasyster Maria överklagas till Högsta domstolen. I tingsrätten dömdes 17-åringen till åtta års fängelse men hovrätten sänkte straffet till fyra års sluten ungdomsvård.

Det är den mördade flickans halvsyster som genom sin advokat, Elisabeth Massi Fritz, kräver att Högsta domstolen fastställer det straff tingsrätten dömde ut.

■ ■ ■

Hedersrelaterat våld begränsar många ungas liv i Sverige. Det är ett samhällsproblem vi talar alldeles för

lite om. Efter mordet på Fadime Sahindal 2002 har myndigheterna gjort framsteg. Det förebyggande arbetet är bättre och kunskapen hos bland annat skolor, sociala myndigheter och polis är större. Men det räcker inte, inte på långa vägar.

Maria kidnappades från Sverige när hon var elva år och blev tvångsgift i irakiska Kurdistan när hon var 15. Men hon lyckades fly tillbaka till Sverige. Väl hemma blev hon förföljd, och fick flytta mellan

olika anhöriga.

■ ■ ■

Stödet från svenska myndigheter framstår genomgående som otillräckligt. Bland annat ordnades inte skyddat boende åt henne trots att det diskuterades i ett par år. Mordet på Maria är ännu ett i raden där Sverige svikit de allra mest utsatta och hjälplösa i vårt land. Det är helt oacceptabelt att detta får fortsätta.

Att hovrätten halverade straffet framstår som djupt provocerande. Lunds tingsrätt bedömde straffvärdet till livstids fängelse och sänkte sedan till åtta år på grund av gärningsmannens låga ålder. Hovrättens dom framstår som helt ur fas med det allmänna rätts-medvetandet.

Det vore bra om Högsta domstolen tog upp fallet.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM