Lena Ek vinglar om vargjakten

avEva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kanske inte går att vara både centerpartist och miljöminister i en borgerlig regering.

En gång var det Olof Johansson som avgick i protest mot Öresundsbron. Sedan var det Andreas Carlgren som visserligen aldrig avgick, men som i stället tvingades ta de obehagliga besluten om kärnkraft, motorvägar, gasledningar och - vargjakt.

För ett år sedan avlöstes han av Lena Ek som också fick ärva den känsliga vargjakten. Hon har redan problem med den, det märks. Hon slingrar sig och skjuter upp frågan om licensjakt i vinter.

Å ena sidan vill hon framstå som en miljöminister som värnar den biologiska mångfalden. Å andra sidan vill hon vara en centerpartist som står upp för landsbygdens folk. I varje fall den del som vill skjuta varg.

Alltså går det inte att få några raka svar från Lena Ek:

– Det är för tidigt att uttala sig om det blir någon licensjakt på varg i vinter, säger hon till Ekot.

I stället hänvisar hon till den förvaltningsplan som regeringen sitter och jobbar med. En version har redan lämnats in till EU och nu jobbar man i regeringskansliet med "kompletteringar". När EU-kommissionen godtagit planen kan hon ta upp diskussionen om vargjakt, säger hon.

Hon kallar den populationsreglerande jakt. Naturvårdsverket har börjat använda ett annat begrepp - urvalsjakt. Frågan är vem som ska luras av alla de nya jaktbegreppen? Sannolikt är det EU-kommissionen som ju hotat med att dra Sverige inför domstol eftersom licensjakten kan vara ett brott mot EU:s miljölagstiftning.

Men en skjuten varg är en skjuten varg och om den inte skjutits av skyddsskäl är det ett skott i onödan. Den nya miljöministern trixar och fixar för att få till stånd en licensjakt. Hennes partikamrat och Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson är betydligt rakare när han säger att "hela regeringens arbete gentemot kommissionen har gått ut på att få till stånd en möjlighet att jaga varg under vintern".

Så är det. Regeringen vill ha licensjakt i vinter och den centerpartistiska miljöministern har samma val som sina företrädare. Antingen avgå eller bita ihop.

En grön politiker i en borgerlig regering kan inte göra annat.