ÅSIKT

Vinstfest på banken och regeringen jublar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Peter Norman ser inga problem med bankernas aktieutdelning
LEDARE

Det råder feststämning på bankernas huvudkontor. I går kunde Swedbank redovisa en jättevinst, och i dag har det varit SEB:s tur. Och mest anledning att jubla har ägarna. Stobankerna tänker låta en rekordstor andel av vinsterna gå direkt ner i aktieägarnas fickor.

De kan – om man vill vara lite rolig – skratta hela vägen från banken. Och en av förklaringarna är den mycket generösa skattesänkningen för företagen. För storbankerna har den inneburit rena guldregnet.

Miljarder till bankerna

Bara för SEB betyder den sänkta bolagskatten över en miljard extra. För Swedbank blir det nästan 600 miljoner.

För de pengarna skulle man utan vidare kunna driva en medelstor svensk kommun.

Det borde göra alla på finansdepartementet vansinniga. Chefen – finansminister Anders Borg – har ju gjort det till sin signaturmelodi att kritisera övervinster och bonusar hos just bankerna. Och nu delas alltså pengarna från en skattesänkning – som påstås skapa jobb – ut till ägarna.

Men kritiken tycks vara bortglömd. Borgs bästa kompis, finansmarknadsminister Peter Norman, är tvärtom entusiastisk över jätteutdelningen till aktieägarna .

För mycket pengar

Till Dagens Industri säger han ”det är inte bra för bankerna att ha för mycket kapital”.

Så kan det ju vara, men det lämnar två frågor obesvarade.

Vore det inte bättre för alla om bankerna löste sina överskottsproblem genom att sänka räntor och avgifter så att vanliga bankkunder fick lite rimligare villkor?

Och, kanske framför allt, varför ska Anders Borg vräka miljarder som hade kunnat användas för att bekämpa arbetslösheten över bankerna om deras kassavalv redan bågnar?

I stället för att kritisera bankerna uttrycker Norman sin uppskattning.

Sanningen är nog att Anders Borg aldrig tänkt göra något åt bankernas övervinster, och att bolagsskattesänkningen aldrig varit tänkt som ett sätt att få fart på ekonomin.

Det är bara så det måste låta.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM