Migrationsverket hävdar heliga moderskapet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den funktionshindrade flickan har hunnit fylla elva år. Nu ska hon utvisas till Serbien.
Den funktionshindrade flickan har hunnit fylla elva år. Nu ska hon utvisas till Serbien.

Tre små barn vanvårdades av sin mamma. Barnen omhändertogs för över tre år sedan och har vuxit upp i fosterhem. Beslutet att barnen ska förbli omhändertagna har förnyats flera gånger av både socialnämnden och förvaltningsrätten. Mamman har helt enkelt inte varit kapabel att ta hand om sina barn.

Ändå ska två av barnen nu utvisas till Serbien tillsammans med sin mamma.

Vanvården avslöjades en sen oktoberkväll 2009. Hemtjänsten i Halmstad hittade en fem år gammal pojke som cyklade runt i sitt bostadsområde och grät. Han letade efter sin mamma som hade lämnat honom att ensam ta hand om sina systrar.

I pojkens hem fann hemtjänsten en åttaårig funktionshindrad flicka fastspänd vid en stol. I lägenheten fanns också barnens 1,5 år gamla lillasyster som hade bajsat på sig.

Fosterföräldrarna berättar att barnen var undernärda och hålögda. Den lilla flickan hade inte ens ett språk utan var mer "som ett litet djur". Beslutet att omhänderta barnen framstår som ganska självklart.

Splittras

Men nu tar Migrationsverket över och processchefen Annette Bäcklund förklarar att utlänningslagen står över lagen om vård av unga (LVU). Den hjärnskadade och funktionshindrade dottern och hennes bror ska utvisas tillsammans med mamman.

Den yngsta dottern får stanna i Sverige för hon har en svensk pappa. Han har visserligen fråntagits vårdnaden om flickan, men han är svensk och det räcker för att hon ska få stanna.

Syskonskaran splittras upp och mamman som egentligen inte har vårdnaden om sina barn får ändå ta med sig de två äldsta till en oklar framtid i Serbien.

– Migrationsverket har i uppdrag att pröva personers rätt till uppehållstillstånd och det är en annan lagstiftning än den lagstiftning som socialtjänsten har att pröva huruvida föräldrar sviktar i sitt föräldraskap, säger Annette Bäcklund till SVT:s Västnytt.

Sviktar i föräldraskap? Migrationsverket har onekligen sin egen definition av fastbundna barn.

Moderskapet

– Små barn har oftast den största etableringen till sina biologiska föräldrar, fortsätter Annette Bäcklund. Nu har de här inte levt ihop men det finns ändå ett mycket starkt band mellan den biologiska mamman och barnen.

Annette Bäcklund hävdar det heliga moderskapet och där går hon verkligen över gränsen.

Moderskapet är ingen rättighet. Det är något man förtjänar och om barnen vanvårdas är det barnen som ska skyddas. De här barnen är dessutom romer och de utvisas till ett land där romer förföljs och tvångsförflyttas. Den äldsta flickan är svårt funktionshindrad och hennes fostermamma är rädd för att hon ska vanvårdas och dö i plågor.

FN-organet Unicef har med rätta krävt att barn inte ska kunna utvisas under pågående samhällsvård. De här barnen omhändertas i familjehem och dessutom är den äldsta flickan i behov av ständig vård. Barnen borde självklart få stanna.

Unicef kräver också att Migrationsverket och migrationsdomstolarna tar större hänsyn till vad socialtjänsten säger och att lagstiftningen ändras så att myndigheterna tvingas ta hänsyn till de sociala myndigheternas bedömningar.

FN:s Barnkonvention borde dessutom bli svensk lag. Dagens stenhårda svenska migrationspolitik är i sanning både obegriplig och omänsklig.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.