Mejla

Anders Lindberg

Ulf Kristerssons vision är en lögn

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

I torsdags röstade Moderaterna i riksdagen för att börja utförsäkra sjuka igen. Tillsammans med SD fick de majoritet. I går höll sedan Ulf Kristersson helt oberört jultal om "social rörlighet".

Men först pratade Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd i Stockholm, om hur hon en gång rekryterade Kristersson till kommunpolitiken i huvudstaden.

Det är lite vågat.

Brutalt systemskifte

Ulf Kristersson var socialborgarråd i Stockholm mellan 2006 och 2010 och översåg ett brutalt systemskifte där välfärdsverksamheter såldes ut på löpande band.

Mest uppmärksammat blev förmodligen Kulturkrabatens förskolor i Årsta. 2008 avknoppades fyra förskolor med 18 avdelningar till stadsdelens förskolechef för bara 635 000 kronor.

Redan året efter larmade DN om hur hon tog ut 3,2 miljoner kronor i vinst, plus styrelsearvode och lön.

Hur många miljoner av skattebetalarmas pengar som Ulf Kristersson på detta sätt slarvade bort får vi aldrig veta.

- Inget annat jobb har nog format min syn på pratisk politik som våra år tillsammans i stadshuset, sa Kristersson till Axén Olin under jultalet.

Det bådar inte särskilt gott.

Huvudet på sned

På många sätt är Ulf Kristersson och Kristina Axén Olin samma typ av moderata politiker. De lyssnar med huvudet på sned och kombinerar ett varmt, nästan kärleksfullt tilltal, med en hänsynslös politik mot samhällets mest utsatta.

För en bredare publik blev Kristersson känd när han flydde undan frågor om hur han tog över en lägenhet i Ersta diakoni avsedd för svårt sjuka hemlösa. Klippet när journalisten försöker följa honom runt ett sammanträdesbord spreds som en löpeld på nätet.

Under hans tid som socialförsäkringsminister utförsäkrades sedan tiotusentals människor rakt ut i ingenting.

Mikrokosmos av 2018

Ulf Kristerssons jultal var ett mikrokosmos av 2018 års valrörelse. Hans syfte är att vinna den medkännande mitten men utan att anpassa sin politik som Fredrik Reinfeldt gjorde. Det kan mycket väl fungera, Ulf Kristersson är skicklig på det han gör.

Samtidigt finns en logisk kullerbytta i allt det varma. För hur ökar den sociala rörligheten av större klyftor? Hur blir egentligen folk friska av att utförsäkras?

Och där någonstans räcker det inte att bara lägga huvudet på sned och lyssna.

Den vision han presenterar om utsatta barn och social rörlighet är en lögn. Den praktiska politiken leder någon helt annanstans - nu som tidigare.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM