ÅSIKT

Alla borde få se matchen i kväll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pia Sundhage.
LEDARE

I kväll klockan sex sitter fotbollsintresserade svenskar bänkade framför tv-apparaterna. Då ska Pia Sundhages landslag försöka få revansch mot Brasilien på vägen till en OS-final.

Efter straffdramat mot USA finns det faktiskt hopp. Och till skillnad från herrarnas fotbollsturnering handlar ju OS i damfotboll om vem som är bäst i världen.

Det finns dock en begränsning. Den som vill se Lisa Dahlqvist, Stina Blackstenius, Lotta Schelin och de andra måste tillhöra de 70 procent som har tillgång till Viasats TV10. Det är nämligen där matchen sänds.

Fler ser på SVT:s Sportnytt

Det är nästan lite synd om OS-gänget på Viasat. De har ansträngt sig för att göra spelen till en riktig tv-högtid.

Kvalificerade experter, sammanfattade programpunkter och massor, massor av direktsänd tv-sport.

Dessutom har det ju gått bra. Sara Sjöström, Emma Johansson och Henrik Stenson har tagit sina medaljer. Och nu vet vi att Marcus Svensson är en överdängare på skeetskytte.

Ändå har OS-sändningarna mest orsakat protester. Lasse Kronér rasar och Jonas Sjöstedt är förbannad. SVT:s Sportnytt har högre tittarsiffror än OS-sändningarna.

Till nästa OS kommer dessutom rättigheterna att tas över av Discovery networks. Rio blir Viasat-gängets sista OS.

Problemet är inte tv-produktionen. Problemet är att det är för många som inte kommer att kunna se matchen i kväll. Och att det är för många som inte kommer att kunna se de kommande olympiska spelen heller.

Bra för sporten och tittarna

Kulturdepartementet arbetar just nu med en lista på evenemang som ska kunna ses av nästan alla intresserade.

Den gräns som diskuteras är 90 procent.

En evenemangslista skulle inte påverka de närmaste olympiska spelen. Där är rättigheterna redan sålda. Men så småningom skulle vi kanske ändå få tillbaka OS till tv som alla kan se. Det vore bra för sporten och det vore bra för tittarna.

Men i kväll är det bara de som har TV10 som kan heja fram landslaget. Men först gör Susanna Kallur comeback.

Rätt om matchen: Viasat har nu bestämt att Sveriges match kommer att sändas i TV3. Ett bra beslut, eftersom fler då kan se den. Men fortfarande är många utestängda från OS-festen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.