ÅSIKT

Tvättanställda har rätt att utvecklas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har ställt in Almedalen det här året. I stället för paneler och rosévin har han ägnat veckan åt tuffa förhandlingar för att drygt 2 000 tvätterianställda ska få ett nytt avtal.

I går på eftermiddagen gav förhandlingarna ­resultat, men det satt hårt inne. Varslet om strejk för 750 anställda vid 16 tvätterier har tickat på i bakgrunden.

Åtskilliga har säkert tänkt på Nationalteaterns klassiska låt “Hanna från Arlöv” de senaste dagarna.

En låglönebransch

Många företag i tvätteribranschen tjänar bra med pengar. Det gäller inte de anställda. Avtalets lägstalön har varit 20 024 kronor i månaden, och snittlönen bara 2 570 kronor högre.

Tvätterierna är en låglönebransch. De flesta anställda är kvinnor och personalomsättningen är hög. Många kommer från andra länder. Under förhandlingarna har facket informerat på flera språk, bland annat thailändska, vietnamesiska och arabiska.

Centerledaren Annie Lööf skulle säkert beskriva arbetet på tvätterierna som “enkla jobb”.

Diskussionen om de tvätterianställdas löner skiljer sig lite från den vanliga bilden. Den handlar inte främst om de lägsta lönerna. IF Metall vill faktiskt ha ett bredare lönespann.

– När arbetsgivarna talar om ökad lönespridning ska det tydligen alltid göras genom att sänka lönerna, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Åratal av väntan

Facket krävde en garanterad löneökning efter ett år, och ytterligare en efter två års anställning. Den som stannar på jobbet, lär sig det och tar ansvar ska också se det på lönebeskedet.

Helst skulle IF Metall se ordnade lönesystem där kompetens och nya arbetsuppgifter alltid gav mer betalt. Så ser det ut i andra branscher, men trots åratals samtal har inget hänt på tvätterierna.

Nu landade garantin på 1 827 kronor efter två år. En kompromiss, men en kompromiss som kan få i gång arbetet med en lönemodell som erkänner de tvätterianställdas rätt att utvecklas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM