Ipred-lobbyn på S-kongress

Av: Eva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lobbyisterna ska hålla sig borta från S-kongressen.

Om vi låter PR-byråer skriva­ ­våra politiska riktlinjer är vi illa ute, skriver kongressombudet Åsa ­Westlund upprört på sin blogg. Hon borde veta. Som EU-parlamentariker har Åsa Westlund visat stor integritet, hon har lärt sig att undvika lobbyisternas knep.

Det är klart hon reagerar när hon ­läser de politiska riktlinjerna till ­kongressen. Under rubriken ”Media, teknik och ­integritet i utveckling” ­hittar hon ett ­direkt citat ur en PR-artikel om Ipred:

”Låt detta bli en ny startpunkt i svensk upphovsrättsdebatt där vi hjälps åt att sätta de viktiga värdena bakom upphovsrätten i fokus?...?”

Artikeln publicerades på DN Debatt för ett år sedan som ett led i den massiva kampanjen för Ipred-lagstiftningen.­ Hur i hela världen hamnade samma formulering i Socialdemokraternas politiska riktlinjer?

Åsa Westlund efterlyser en mer genomtänkt och ideologisk uppfattning i frågor som handlar om integritet på nätet. Det är rätt, värna integriteten ­både på nätet och i partiet.

I år kommer de nya medierna att fylla pressläktaren. 50 bloggare har redan anmält sig till kongressen och många av dem har redan börjat blogga och twittra om de olika förslagen. Sådant som förr klarades av i korridorerna kommer nu att diskuteras öppet på nätet. Ett par delegationer har egna bloggar som kan följas av kamraterna hemma i Västmanland och Örebro.

Räkna med att de digitala debattörerna kommer att följa de allra känsligaste frågorna om svenska soldater i Afghanistan, vinstutdelning på friskolor och frihet på nätet. Det politiska etablissemanget granskas numera i realtid. Det går inte att komma undan med PR-formuleringar, sådana sprider sig på ingen tid alls.

Det blir en delvis annorlunda kongress, även om vissa inslag alltid kommer att bestå: de sena debatterna, de eviga talen, seminarierna, personstriderna och de långa applåderna när man äntligen kommit till beslut i någon viktig fråga.

Och sedan är det dags för kongressfest. Även den har redan blivit föremål för en lång bloggdebatt. Biljetterna kostar 600 kronor. Bloggaren Erik Laakso skriver uppgivet att han väl får ta ett sms-lån för att kunna rapportera från dansen.

Strunt i det, vi läser hellre en fattig bloggare än en stenrik lobbyist.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.