Byt ut Vattenfalls ledning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson förklarade köpet av kärnkraftverk i England med att företaget satsar på att bli stora i Europa. (På bilden: svenska Barsebäck.)
Vattenfalls vd Lars G Josefsson förklarade köpet av kärnkraftverk i England med att företaget satsar på att bli stora i Europa. (På bilden: svenska Barsebäck.)

13 NOVEMBER 2009. Energipolitik

Vattenfalls planer att sälja ut det svenska elnätet för att satsa på brittisk kärnkraft väckte med rätta stort rabalder. I?går medgav Vattenfalls vd Lars G Josefsson på DN Debatt, att Vattenfall befinner sig i en förtroendekris.

Hans förklaring är däremot upp­seendeväckande. Det handlar om att svenska folket inte förstått att Vattenfall vill bli en energibjässe på den europeiska elmarknaden. En inriktning som innebär att Vatten­fall ”kommer att engagerasi energi­produktion som bygger på kol”, som ­Josefsson skriver.

Folk förstår precis

Inte förstått? Det är väl precis det svenska folket förstått och är djupt kritiskt till. Folket ser hur deras energibolag ökar sina koldioxidutsläpp genom att köpa kolkraft och gaskraftbolag i Tyskland, Polen och Holland. Folket ser Vattenfalls satsningar på kärnkraftverk i Tyskland och dess bristande säkerhetsrutiner. Folket ser miljonkampanjerna från Vattenfalls sida som går ut på att klimatmötet i Köpen­hamn inte ska leda till bindande regler.

Folket noterar också höjda elpriser.

Folket ser och förstår. Häri ligger förtroendekrisen. I bolagets ägardirektiv står att ”Vattenfall ska vara ledande för energi­omställningen i Sverige”. Poängen med ett statligt ägt energibolag är just att det dels ska trygga elförsörjningen i landet, dels vara motorn i omställningen till förnybar energi.

Tar inte ansvar

Vattenfalls nuvarande ledning vill helt andra saker. Josefsson skriver det rent ut i sin debattartikel. Hans affärsprioriteringar talar också sitt tydliga språk. Samhällsansvaret har ersatts av strävan efter största möjliga avkastning.

Även den Socialdemokratiska regeringen lät bolaget härja fritt på den europeiska marknaden. Åtskilliga S-kongresser har efterlyst tydligare ägardirektiv. Nu senast slog kongressen fast att Vattenfall ska vara ledande i energiomställningen på alla marknader där företaget är verksamt. Vattenfall ska också ta ett större ansvar för investeringar i förnybar energi­teknik.

Bör bli valfråga

Gör detta till en rödgrön valfråga. Ägardirektiven måste skärpas och Vattenfalls ledning bytas ut.

Förtroendekrisen handlar i grunden om ett energi­politiskt haveri. Efter Centerns piruetter råder osäkerhet om vad som gäller. Vad vill regeringen med Vattenfall? Hur ska elförsörjningen se ut framöver?

Näringsminister Maud Olofssons otydlighet har fått reaktorkramarna att drömma sina orealistiska kärnkraftsdrömmar. Marknaden för förnybar energi och energi­effektiv teknik har gått i stå. Alltmedan Vattenfall värnar allt annat än den svenska elförsörjningen.

Detta borde bekymra både miljömedvetna medborgare och den elberoende basindustrin.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.