Kampen om medelklassen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Foto: JAN JOHANNESSEN/KAI REHN
Snacka med Baristorna, mona Om socialdemokraterna vill vinna väljare i storstäderna måste de gå bortom den lattedrickande medelklassen och istället satsa på de som serverar latten.

25 Augusti 2009. Nej, det handlar inte om att vinna den lattedrickande medelklassen i storstaden.

Om Socialdemokraterna vill värva storstadsväljarna måste de vinna dem som serverar latten. Den unga kreativa klass som i skummet kan forma ett perfekt hjärta.

Vill se skattesänkning

De möjliga väljarna finns överallt. De säljer kläder i gallerian, de sitter i matkassan, städar på dagis och kör nattbussen hem genom stan. Varenda en av dem har en framtidsdröm, frågan är om Socialdemokraterna ens orkar lyssna på den.

På DN Debatt skriver tre S-märkta kommunalpolitiker och en pr-konsult om storstadens framtid. De skriver att de vill ”se en sänkning och en anpassning av skatten på tjänstesektorn”. De fyra debattörerna har tänkt till och det är väl bra att de vill underlätta för fler tjänsteföretag i Stockholm.

Men om Stockholm ska växa som arbetsmarknad måste politikerna (och pr-konsulten) ta sig förbi skatt-esänkardebatten på DN Debatt. De måste lyfta sig från kafébordet och prata med dem som står bakom disken, med servitriserna till exempel.

Sedan kan de komma tillbaka med en debattartikel i DN om utvecklingen av tjänstesektorn i Stockholm och då kommer det att bli en artikel som gör skillnad.

Ett parti för framgångsrika

Socialdemokraterna i Stockholm vill att deras stad ska växa till en tremiljonersstad. Det är en dröm som måste delas av alla. Inte bara av dem som bor i villa och kan placera sina ungar i bästa friskolan.

DN-debattörerna fortsätter att rada upp sin drömda syn på de Socialdemokratiska väljarna: de vill hålla skatten nere, ha en bra kollektivtrafik och nya vägar. De vill ha en stad och ett parti för de framgångsrika, menar debattörerna.

Måste vara spännande

Hur bygger man egentligen en stad för framgångsrika? Och var ska de andra bo, de som serverar latten och skurar golven i de drömda villorna? Och vad gör man av dem som är riktigt misslyckade? Hur ska de kunna identifiera sig med ett parti för de framgångsrika?

En storstad måste byggas av många människor tillsammans. De lyckade, de halvlyckade och de som behöver en hel del hjälp.

Och den där medelklassen som alla partier slåss om just nu, den kommer att rösta på det parti som tar ställning mot orättvisor. De kommer att rösta på det parti som jämnar ut klyftorna mellan rika och fattiga och som minskar spänningarna i storstaden.

Medelklassen kommer dessutom att välja det spännande alternativet, det parti som har plats för alla kreativa krafter. För vem vill sitta ensam framför sin ljumma latte?

EF

Publicerad: