Mejla

Mats Engström

Publicerad:
Uppdaterad:

Sätt fart på byggandet, finansminister Borg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljonprogrammets hyreshus börjar bli rejält slitna. Larmrapporterna om mögel och skadedjur i Rosengård beror kanske på en ovanligt cynisk fastighetsägare, men färgen flagnar och badrummen får fuktskador i tusentals lägenheter runt om i landet.

Det är verkligen dags att rusta upp hyreshusen i miljonprogrammet. Framför allt för alla som bor där, men också för att skapa jobb.

Dessutom är det smart att bygga om just nu. Kostnaderna blir lägre i lågkonjunktur än på en överhettad arbetsmarknad.

Vissa allmännyttiga bostadsföretag har gott om pengar i kassan. Andra skulle ha det, om inte kommunerna plockat ut kapital som borde ha fonderats för renoveringar.

Redan använder några bostadsföretag chansen att bygga om till lägre pris, men staten kan inte sitta still och vänta på att det blir tillräcklig fart.

Andra bolag tvekar att tidigarelägga sina planer. Finanskrisen gör många oroliga att dra på sig kostnader just nu.

Byggarbetslösheten stiger snabbt. Att stimulera byggandet är god krispolitik. Det hjälper till att öka efterfrågan och ger jobb i stora delar av ekonomin. Från sågverk och tapetfabriker till målarfirmor och elektriker.

Därför borde regeringen snabbt lägga fram förslag som får fart på ombyggnaderna.

Förslagen finns redan. Bostadskreditnämnden föreslår subventionerade lån till de fastighetsägare som rustar upp hyreshusen. Dessutom ska de få ett stimulansbidrag för pilotprojekt. Det är en bra början även om 50 miljoner i bidrag låter lite.

Troligen behövs det mer. Oppositionen föreslår ROT-avdrag även för miljonprogrammet och hyresrätterna. Den dag regeringen äntligen ger mer pengar till kommunerna borde det finnas med ett stöd till att förbättra utemiljön och kommunikationerna i förorterna.

Hittills har alliansen bara gett pengar till dem som äger sina egna hus eller har en bostadsrätt. De får ROT-avdrag när de bygger om. Miljöministern presenterar stöd till rening av enskilda avlopp, men inte till en grön ombyggnad av hyreshusen.

Det är inte första gången regeringen gynnar den som äger sitt eget hus i förhållande till hyresgästerna. Ändringarna av fastighetsskatten hade samma effekt.

Nu borde ändå ideologin ge vika för verkligheten. Sverige är i djup ekonomisk kris samtidigt som arbetslösheten och segregationen ökar.

Hittills har finansministern ägnat sig mer åt att kommentera vädret än åt aktiv politik för att möta krisen. Kanske är det så även nu, att stödet till renoveringen av hyreshus fastnat på finansdepartementets budgetavdelning.

I vilket fall är det hög tid att Anders Borg och Mats Odell låter sakskälen väga tyngst och presenterar ett rejält statligt stöd till upprustningen av miljonprogramsområdena.

Av: Mats Engström

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN