Bryt allt samarbete med Israel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 MAJ 2009. Ultranationalistiska partiet Yisrael Beitnu blev tredje största parti i det senaste israeliska valet och dess partiledare, Avigdor Lieberman, är i dag Israels utrikesminister.

Han kräver nu att alla medborgare ska svära sin lojalitet mot Israel som en ”judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar”. En ny lag ska stiftas där den arabiska sorgedagen Nakba (till minnet av den stora deportationen av 700?000 palestinier i samband med att staten Israel bildades) ska förbjudas att högtidlighållas.

Politik direkt riktad mot araberna

Det är en politik direkt riktad mot Israels 1,2 miljoner arabiska medborgare. Lagförslaget är rasistiskt och berövar de arabiska israelerna rätten att uttrycka sin identitet.

USA:s president Obama har markerat att vägen till fred i Mellanöstern inte går genom nya israeliska bosättningar. Han har också tryckt på den israeliska regeringen i frågan om att erkänna palestiniernas rätt till en egen stat. Israel har dock svarat med fortsatt bosättarpolitik, murbyggeri och repression. Netanyahu har deklarerat att någon återgång till 1967 års gränser aldrig kommer att bli aktuellt.

Så talar en ockupationsmakt som fått hållas i decennier.

EU skulle kunna bli en betydligt starkare påtryckare men till skillnad från hållningen gentemot den av palestinierna valda Hamas-regeringen behandlas den israeliska högerextrema regeringen med silkesvantar. Det stärker intrycket i arabvärlden att västvärlden använder sig av dubbla måttstockar.

Inom kort blir Sverige EU-ordförande. Utrikeminister Carl Bildt kan då göra skillnad. Avbryt allt militärt samarbete och ompröva handelsavtalet med Israel.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN