Mejla

Daniel Swedin

Försvaret behöver inte Moderaterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Gårdagen inledde försvarsminister Karin Enström (M) med att för ”Ekot” berätta att Moderaterna – inte regeringen – vill skynda på förnyelsen av det luftvärnssystem av robotar som ska skydda Sverige från luft­angrepp.

Naturligtvis är det krisen i Krim som spökar. Nu vill Moderaterna prata försvar igen och de har en rejäl politisk uppförsbacke.

Anders Eriksson, socialdemokrat som jobbar inom Försvarsmakten, har i veckan skrivit om freds­forsknings­institutet Sipris sammanställningar av de sammanlagda militär­utgifterna i världen. För Sverige och Moderaterna är det ingen festlig läsning.

Hård kritik

Sverige la  1,4 procent av BNP på försvaret 2007. Det senaste året Sipri kan redovisa, 2012, var motsvarande siffra 1,2 procent.

I fasta kostnader, räknat på 2011 års penningvärde, lade Sverige 7 125 miljoner dollar på försvaret år 2007. År 2012 hade försvarsanslaget minskat med

cirka 700 miljoner.

Svenska Dagbladet tittade i vintras på hur mycket de tyngsta svenska vapensystemen övas egentligen. Tidningen fann dramatiska minskningar både vad gäller ubåtar, stridsvagnar och flyg.

I går kom en granskning från Riks­revisionen som återigen delar ut hård kritik mot hur försvaret styrs. Försvarets verksamhet är underfinansierad, men varken regering eller Försvarsmakten har gjort tillräckligt för att komma till rätta med det.

Försvaret förtjänar bättre

Personalkostnaderna går med underskott på över två miljarder fram till och med 2019. Det saknas 30–50 miljarder under tio år för att täcka myndighetens behov av material­inköp.

Det här är vad Moderaterna ägnat sig åt i försvarsfrågan under åtta år.

Och nu är det dags för pengar till luftvärnet. I sak ett bra förslag, men – och här är haken – var pengarna ska tas och hur mycket det ska kosta kan försvarsministern inte berätta.

Så kan man ju också ge Riksrevisionen nya saker att kritisera.

Försvaret förtjänar bättre än Moderaternas oduglighet och skott från höften.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin