Röst på Reinfeldt ger SD inflytande

12 DECEMBER 2013. Blockpolitiken

Så röstar Sverigedemokraterna i riksdagen.

I går förlorade Allians­regeringen sin första riktigt viktiga fråga i riks­dagen. Normalt brukar Fredrik Reinfeldt få stöd av Sverigedemokraterna, men inte denna gång.

Siffrorna för vilket block Sverigedemokraterna tillhör är närmast övertydliga. Under förra riksdagsåret hölls 690 huvudvoteringar i kammaren. Av dessa var 140 blockskiljande, det vill säga Alliansen och de rödgröna partierna röstade på olika sätt. Det är vid dessa tillfällen, men bara då, som Sverigedemokraterna är vågmästare i riksdagen och kan fälla avgörandet.

Så hur röstade då Sverigedemokraterna?

De röstade med Alliansen 118 gånger och med de rödgröna 9 gånger. Vid 13 voteringar lade de ner rösterna, enligt Riksdag­ens utredningstjänst.

Om siffrorna hade varit omvända skulle inte Alliansen fått igenom sin politik i riksdagen och hade knappast kunnat regera landet.

Givet opinionssiffrorna är det sannolikt att detta blir Stefan Löfvens största huvudvärk efter valet nästa år. Det är inte ens säkert att det blir någon S-ledd regering även om de rödgröna blir större än Alliansen. Inom borgerligheten har det redan börjat höjas röster för att Fredrik Reinfeldt ska försöka sitta kvar även om han förlorar valet.

Själv var statsministern först tydlig på att det största blocket ska få bilda regering, men i mitten av november slog han i Svenska Dagbladet fast att han kan tänka sig fälla en S-MP-regering.

Samtidigt blir en borgerlig regering som har ett mer begränsat parlamentariskt stöd än de rödgröna väldigt sårbar.

I varje blockskiljande votering, vilket förra året var 20 procent av besluten, skulle Alliansen behöva Sverigedemokraternas aktiva stöd. Detta skulle naturligtvis inte vara gratis och riskerar på sikt att leda Sverige in i en dansk situation där den förra borgerliga regeringen hade Dansk Folkeparti som stödparti i Folketinget. Politiken blev därefter.

Att en röst på Sverige­demokraterna i praktiken är en röst på Fredrik Reinfeldt som statsminister är ingen hemlighet. Men vad borgerliga väljare bör fundera på är om de verkligen vill ha en sådan regering.

Om Reinfeldt är beredd att regera vidare trots att det krävs ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna betyder det att en röst på Jan Björklund eller Annie Lööf är en röst på att ge Jimmie Åkesson inflytande. Vill deras väljare det?

Vid voteringen i går blev en sak tydlig. Denna regering var en parentes. När den inte längre kan få igenom sin ekonomiska politik är den i praktiken slut.

Blockpolitiken är historia. Det är bara Fredrik Reinfeldt som inte verkar ha insett det.

Följ ämnen i artikeln