Den sista frågan ville Reinfeldt inte svara på
KU borde sätta tryck på Maud Olofsson. Det är inte rimligt att riksdagsledamöterna ska sitta med två helt olika versioner av Nuonaffären: Maud Olofssons och Fredrik Reinfeldts.
Maud Olofsson har tidigare berättat att hon fick klartecken för att godkänna affären.
I dag säger Fredrik Reinfeldt att han aldrig pratat med Maud Olofsson om Nuon.
Av det kan man bara sluta sig till att de måste ha varit rejält osams.
Över lunchen
Enligt Näringsdepartementets anteckningar ska Maud Olofsson ha informerat Fredrik Reinfeldt den 11 februari 2009.
Fredrik Reinfeldt berättar i dag att han fick kännedom om Nuanaffären via medierna den 23 februari.
Mellan dessa två datum träffades Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt på åtminstone två regeringssammanträden, de diskuterade politik på den allmänna beredningen och i pausen drack de kaffe. Varenda dag de var i Stockholm kunde de ha pratat med varandra över den gemensamma regeringslunchen.
Men till KU säger Fredrik Reinfeldt att de aldrig pratade om Nuon. Han menar att han inte hade någon förhandsinformation om att regeringen skulle godkänna 97-miljardersaffären.
Finanskrisen
I KU beskriver Fredrik Reinfeldt tiden för köpet som solig. Det var inga konstigheter med det, inget han egentligen behövde känna till.
I själva verket hade Lehman Brothers redan kraschat, USA:s regering hade tagit över lånebolagen Fanny Mae och Freddie Mac och på Island skakade hela banksystemet. Greklands ekonomi störtdök samma år som den svenska regeringen godkände ett företagsköp på 97 miljarder kronor.
För KU förklarar Fredrik Reinfeldt bara att avkastningen bedömdes som god.
Att USA skulle dumpa energimarknaden med skiffergas och att Tyskland utvecklade solenergin var inget Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt pratade om. I varje fall inte om man ska tro Fredrik Reinfeldt.
Sista frågan
Maud Olofsson vill ju inte längre komma till KU för att ge sin version. Ledamöterna i utskottet borde sätta tryck på henne. Riksdagen och väljarna har rätt att veta hur det gick till när regeringen godkände skandalaffären.
Det handlar ändå om 97 miljarder.
Det handlar också om Fredrik Reinfeldts regeringsduglighet. Ministrar som inte pratar med varandra. Regeringsdokument som statsministern hävdar är osanna. Det saknas också dokument som visar att frågan var färdigberedd.
Fredrik Reinfeldt lägger allt ansvar på den frånvarande Maud Olofsson. När dagens förhör gick mot sitt slut reste socialdemokratern och docenten i statskunskap Björn von Sydow en sista fråga. Är inte regeringen alltid kollektivt ansvarig för samtliga beslut? Var inte hela regeringen - även Fredrik Reinfeldt - ansvarig för alla missar i Nuonaffären?
Men den frågan ville Fredrik Reinfeldt inte svara på. Nu blir det i stället KU som får avgöra statsministerns ansvar.