Därför är han skräckslagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

HUVUDBRY Bortom den finslipade ytan har finansminister Anders Borg problem.
HUVUDBRY Bortom den finslipade ytan har finansminister Anders Borg problem.

27 AUGUSTI 2011. Finansministern

Anders Borg är en skicklig politiker, frågan är bara hur länge han kommer att kunna leva på gamla meriter?

I går höll Anders Borg en pressträff om det ekonomiska läget. Han hade sin vanliga utrustning: svart t-shirt, svart kavaj, hästsvans och Power Point-presentation. Yta har Anders Borg alltid varit bra på.  Hyllningsartiklarna om honom har alltid handlat om vad han utstrålar och signalerar. Sådant är naturligtvis viktigt.  Men bortom ytan har Borg problem.

En regering utan idéer

I går uttryckte finansministern oro. Om den ekonomiska krisen slår mot Sverige kommer vi ha mindre resurser att hantera den än 2008. Då kunde Borg ta ur buffertarna som tidigare socialdemokratiska regeringar byggt upp. Sedan dess har regeringen bränt miljarder efter miljarder på skattesänkningar som inte har skapat de utlovade jobben. Det femte jobbskatteavdraget har Borg nu backat från. Regeringen står plötsligt helt utan idéer.

KD och C utanför

Borg kunde i går inte ge besked om hur stort det ekonomiska reformutrymmet blir. Antagligen är det första gången en finansminister inte har kunnat göra detta på den årliga träffen på Harpsund. Utrymmet verkar bestämmas av förhandlingarna med småpartierna. Och de har all anledning att vara desperata. Moderaterna växer på de andras bekostnad.

I gårdagens Sifo låg både Kristdemokraterna och Centern utanför riksdagen.

Borg är finansminister i en svag minoritetsregering som klarat sig på att i nio fall av tio få stöd av Sverigedemokraterna. Nu försöker Moderaterna desperat närma sig Miljö­partiet. Förslaget om sänkt restaurangmoms verkar vara ett sådant försök. Det var därför som Socialdemokraterna under Mona Sahlin stödde idén. Särskilt många jobb kan det inte förväntas skapa.

Dumsnål

Borg får även skäll från ekonomkåren. Både Lars Calmfors och Konjunkturinstitutet ropar om att finansministern är dum­snål. Han borde satsa mer för att hålla Sverige utanför krisen.

I går sträckte Socialdemokraterna ut en hand till regeringen. De kan tänka sig förhandla för att få till en bred samling i riksdagen runt den ekonomiska politiken.

Anders Borg borde ta den.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.