Ledare

Miljön är inget för Annie Lööf

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

30 september 2011 – Regeringsombildningen

DREAMTEAM Tillsammans med tre andra smålänningar – Lena Ek, Anna-Karin Hatt och Eskil Erlandsson – bildar Annie Lööf sitt ”drömlag”. Positionen som miljöminister verkar dock inte ha varit något drömjobb. Lööf passade taktiskt nog vidare till Ek.

Foto: BJÖRN LINDAHL

En doft av lingonröda tuvor spred sig i Rosenbads stora presslokal i går. Statsminister Reinfeldt klev in först. Efter ­följde tre centerstatsråd, två nya och ett som fått utökade ­befogenheter.

Tre småländskor, Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Lena Ek. I salen – men ­inte på scenen – fanns Eskil Erlandsson, också han från Småland. Ett drömlag, enligt Annie Lööf. Som väntat ryms varken Maud Olofsson ­eller Andreas Carlgren.

Fingertoppskänsla

Spekulationerna inför regerings­ombildningen handlade om att Lööf ­skulle ta hand om miljöministerposten. Men den nya centerledaren har mer fingertoppskänsla än många av våra ­vanligaste politiska kommentatorer.

Posten som miljöminister i en alliansregering vore ett sätt att be om problem.

Annie Lööf vill se sitt parti som den gröna rösten i regeringen. I verkligheten står dock ofta försvaret av biologisk mångfald eller kampen mot ­kemikalier i naturen i konflikt med det ­kommersiella jord- och skogsbruket, en grund i Centerpartiets identitet.

På samma sätt står regionala eller ­lokala intressen ofta mot övergripande riksintressen i miljöarbetet. Frågan om ­vargarna är bara ett exempel. För en ­centerledare skulle det vara en mardröm att ständigt slita den sortens tvister.

Under centerns storhetstid kunde kärnkraftsmotståndet ofta förena perspektiven. Men inte längre.

Det är därför Maud Olofsson har låtit Andreas Carlgren slåss för sina miljö­frågor ensam – och allt som oftast ­förlora.

Ek av ett annat virke

Lena Ek – en gång Olofssons ­utmanare om partiledarposten – kan visa sig vara av annat ­virke. Hon kan frågorna, och ­efter åren i Bryssel hittar hon i EU:s korridorer.

Hon kommer att behöva sin erfarenhet. Jobbet som centerpartistisk miljö­minister i en ­regering där det grund­läggande miljöintresset saknas blir ­inte lätt. Annie Lööf är klok som nobbade det.

Till skillnad från Maud Olofsson tar Annie Lööf inte heller ansvar för energifrågorna. De lämnas i stället över på it-­minister Anna-Karin Hatt.

Ett praktiskt arrangemang för att partiledaren ska hinna resa till centermöten, påstods det i går.

För Reinfeldt handlar det nog lika mycket om att trygga den borgerliga ­energiuppgörelsen. Hatt är en av arkitekterna ­bakom centerns svek i kärnkraftsfrågan.

Svävande svar från Lööf

Så var det då Lööf själv. Hon har ­utnämnt sig till närings­minister. Vad det kommer att betyda får vi vänta på att få ­veta.

När frågorna handlade om vad vår nya näringsminister vill uträtta blev hennes svar mycket svävande.

Men glad var hon.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!