Deras skola är en brottsplats

MARDRÖMSLIK SKOLDAG I går tog sig en man i lång rock och Star Wars-mask in på Kronans skola i Trollhättan. Han var beväpnad med svärd och kniv och högg mot både lärare och elever, varav två dog. Nu måste svenska skolor uppdatera sitt säkerhetstänk.

23 oktober 2015

Skolattacken

Det är sista dagen före höstlovet. En särskilt sorglig dag i landets alla skolor. Vi tänker på eleverna på Kronan i Trollhättan. Deras skola har förvandlats till en brottsplats som kommer att vara stängd i dag. Elever, lärare och föräldrar kommer att få bearbeta sina upplevelser av skolattacken på annan plats. Skolan borde vara en trygg plats, ett öppet och välkomnande ställe. Men i går kom en man i lång rock och Star Wars-mask in på Kronans skola. Beväpnad med svärd och kniv knackade han på dörr efter dörr och trots att lärare och rektor insåg faran och låste in eleverna var det för sent.

Högerextrema sympatier

En elevassistent dog på platsen, en 11-årig elev höggs ner och dog några timmar senare på Norra Älvsborgs Länssjukhus. Ytterligare en lärare och en 15-årig elev fick svåra skador. Larmet gick snabbt, polisen var på plats inom några minuter, gärningsmannen sköts ner och avled på torsdagseftermiddagen. Uppgifter om honom snurrar redan på nätet. Han har visat högerextrema sympatier och Säpo utreder ett möjligt rasistiskt brott. I skrivande stund är det dock meningslöst att spekulera vidare om mördarens motiv. Gårdagens press­konferens visade att polisen har kontroll och tids nog får vi analysera detaljerna.

Kommer behöva bearbeta

Just nu är krishanteringen viktigast. Eleverna på Kronan behöver stöd, precis som de föräldrar, anhöriga och vänner som hela torsdagen väntade utanför skolan. Barn i landets alla andra skolor kommer också att behöva bearbeta det fruktansvärda som hände i Trollhättan. Att andra barn skadas och dör är mycket skrämmande för barn. Attacken mot Kronan har gjort alla svenska skolor lite otryggare. Nu har ansvariga på alla nivåer ett särskilt ansvar för att skapa en lugn och trygg skolmiljö. Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki menar att attacken är förskräcklig, men inte särskilt förvånande.

– De här skolattackerna har blivit så vanliga, och nu har vi dessutom haft en våg av hot mot skolor, så förr eller senare­ befarade vi alla att det här skulle inträffa,­ säger han.

Behöver nytt säkerhetstänk

Jerzy Sarnecki menar att attacker riktas mot just skolor för att det är lätt att ta sig in i dem. Sannolikt måste skolorna skaffa sig ett helt annat säkerhetstänk, kanske kan skolans portar inte stå olåsta hela dagarna. Men trygghet kan också skapas av mer personal och mindre elevgrupper. Är det något svenska skolelever behöver just nu så är det inte mer stress, utan lugn och studiero.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.