Ledare

Adolf Hitler var inte "invandringskritiker"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vårt språk möglar när vi inte kallar en spade för en spade

"Invandringskritik" 1937 Det högerextrema våldet blir allt mer omfattande. Samtidigt har vi slutat använda ett språk som gör det begripligt.
"Invandringskritik" 1937 Det högerextrema våldet blir allt mer omfattande. Samtidigt har vi slutat använda ett språk som gör det begripligt.

Igår vid 19:30 larmades polisen till ett asylsboende i Strängnäs. En stor grupp personer, som kört dit i ett tjugotal bilar, uppförde sig hotfullt.

– De hade också med sig en stor banderoll med invandringskritiska budskap, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Polisen hann inte fram innan gruppen körde iväg men har lyckats få fram ett flertal registreringsnummer på bilarna.

Sieg Heil

– De sieg-heilade innan de försvann iväg, säger Roland Lindkvist till Eskilstuna-kuriren.

Händelsen får rubriken "Främlingsfientliga slagord vid asylboende".

Antagligen är några som ropar "Sieg Heil" både kritiska till invandring och främlingsfientliga, men varför dölja att det handlar om nazistiska slagord?

Adolf Hitler var inte "invandringskritiker", han var nazist, och hälsningen "Sieg Heil" uttrycker inte i första hand synpunkter på migrationspolitiken.

Orden

”I politiken måste vi vara aktsamma om orden. Det är genom orden, genom det vi säger som vi möter medborgarna." Så sa Olof Palme på Socialdemokraternas partikongress 1978.

"Orden skall inte bara falla till marken, bli så att säga innehållslösa formler i en spökvärld. Då brister demokratin sönder"

Vad händer med orden när vi inte längre förmår kalla en spade för en spade, eller en nazist för en nazist?

Förment neutralitet

Begrepp som "invandringskritisk" är oftast bara omskrivningar för rasism, som smyger sig in i språket med en förment neutralitet.

För media har det blivit ett sätt att slippa ta ställning och en metod att hantera att ett rasistiskt parti blivit tredje störst i riksdagen.

Men om inte ens slagordet "Sieg Heil" kan kallas för vad det är blir språket just "innehållslösa formler i en spökvärld".

Och det blir ärligt talat ganska svårt att prata.

Återerövra orden

Sverigedemokraterna gillar varken att diskutera sin rasistiska ideologi eller sina rötter i nazismen. De ogillar att få kritik när de lägger ut adresser till asylboenden samtidigt som asylboenden brinner och de vill helst slippa kritiska frågor överhuvudtaget.

På nätet pågår ständiga välorganiserade kampanjer mot SVT, Sveriges radio och tidningar för att tysta vissa röster och få igenom en "balanserad", alltså rasistisk, rapportering.

Som att vada i lera

Att skriva om rasism och högerextremt våld är som att vada i lera. Det vet alla journalister. Men det anständiga Sverige måste börja återerövra orden, både från Sverigedemokrater och nazister.

Snart skriver vi 2016.

Låt det bli året då vi åter börjar kalla saker för deras rätta namn.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Adolf Hitler

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Adolf Hitler

Olof Palme

Sverigedemokraterna

Rasism

Nazism

Strängnäs

Anders Lindberg