Mejla

Eva Franchell

Platsbristen kan orsaka dödsfall

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Krisen inom sjukvården är akut.

Foto: Krister Hansson

LEDARE

Låt oss prata lite om verklig rädsla, den som handlar om liv och död. För den svenska befolkningen är sannolikt inte särskilt rädd för ryssen.

Rädslan är nog mer akut än så.

I december avled en gravid kvinna på akuten i Mölndal. Hon kom in med illamående och kräkningar, men blev kvar på akuten i väntan på undersökning. Under natten försämrades hennes tillstånd och nu utreds om det var platsbristen som orsakade hennes död.

Säkerheten hotad

Vårdpersonalen på Göteborgssjukhusen menar att patientsäkerheten är hotad och Sahlgrenska sjukhuset har gått in i stabsläge.
Situationen är allvarlig i stora delar av landet. Sunderby sjukhus i Norrbotten har legat i stabsläge i ett par veckor. Akutmottagningen på Helsingborgs lasarett beskrivs som värre än vanligt. På akutmottagningarna i Stockholm kan patienter få vänta i över ett dygn.
Så låt oss prata lite om den rädsla en gravid kvinna känner när hon inte längre kan lita på sjukvården. Eller den frustration en svårt cancersjuk kan känna när det inte finns någon vårdplats.

Ska jag orka?

På Facebook skriver en sjuksköterska på ett av Stockholms akutsjukhus att hösten och vintern varit rent ut sagt för jävliga med överbeläggningar när allt fler svårt sjuka patienter tryckts in på avdelningarna.

"Ska jag orka komma tillbaka till detta i morgon igen?"

Vad händer när vårdpersonalen inte orkar längre? Om jag blir sjuk, om du blir gravid eller om vår gamla mamma för en stroke? Finns det kompetent personal som tar hand om oss då?
Allt fler sjuksköterskor lämnar landstingssjukhusen. Läget är mest akut i Uppsala landsting där över 15 procent av sjuksköterskorna slutade under förra året.

Fler dödsfall

– Vi kommer att få se fler vårdskador och dödsfall. Det är fruktansvärt. Vi har varnat för detta i så många år utan gehör, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdkrisen påminner om poliskrisen. När allt fler slutar för att de inte orkar med arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö och låg lön hotas till slut hela samhället. I dagarna har även landets deltidsbrandmän börjat säga upp sig på grund av ett nytt och sämre avtal.

Stefan Löfven får samla sina blåljusministrar till krismöte. Det handlar om liv och död. Samhällets främsta uppgift måste ändå vara att medborgarna överlever.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vård & omsorg

Arbetsmiljö