ÅSIKT

Göran, Göran & Göran vet inget om min smärta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Colourbox
De vill tjäna pengar på kvinnors smärta.
LEDARE


Tre äldre män ska debattera framtidens sjukvård och alla heter Göran.

Lite kul hade de säkert på läkemedelsbolagens pr-avdelning när de bjöd in till debatten: "Seminarium med Göran, Göran och Göran."
I inbjudan får vi veta att ingen överträffar Göran Persson, Göran Hägglund eller Göran Stiernstedt i sjukvårdsdebatten.
Göran Hägglund har förvisso varit sjukvårdsminister och Göran Stiernstedt är läkare och sjukvårdsutredare. Men Göran Persson, har han några andra erfarenheter än två högst personliga höftledsoperationer?

Ekonomiska intressen

Jodå, det visar sig att den gamle socialdemokratiske statsministern är i full sving. Han är numera både ordförande och delägare i Cambio Healthcare Systems, ett riskkapitalägt it-bolag som levererar hälsotjänster på nätet. Göran Persson har i varje fall ekonomiska intressen i sjukvården.
Göran Hägglund var visserligen minister, men numera är han senior rådgivare på pr-företaget Narva där han marknadsför sitt kontaktnät som svårslaget. Precis som den första Göran säljer den andra Göran sina politiska erfarenheter till hälsokapitalet.
Den tredje Göran är läkaren som gjort byråkratisk karriär som svensk sjukvårds superchef och styrelseproffs. Han utreder svensk sjukvårds framtid och givetvis vore det intressant att gå på ett seminarium för att lyssna på honom.

Men varför tre Göran?

Rosévin och chips

Hur tänkte de forskande läkemedelsbolagen som arrangerar seminariet den sjunde juni med efterföljande sedvanligt mingel. Jag antar att det sedvanliga är täcknamn för rosévin och chips och jag tar gärna vinet, men vill knappast lyssna på tre äldre män som diskuterar min sjukvård. Vad vet de om min smärta?
De har i sina olika roller snarare bidragit till att kvinnor fortfarande får sämre sjukvård än män. Kvinnor får sämre hjärtsjukvård, billigare mediciner och inom forskningen är mannen fortfarande norm. Till och med den experimentella forskningen sker i huvudsak på handjur och hanceller.

Kvinnor driver vården

Svensk sjukvård bedrivs av kvinnor. Nio av tio undersköterskor är kvinnor. Nio av tio sjuksköterskor är kvinnor. Bland de yngre läkarna är kvinnor numera i majoritet och varannan sjukhuschef är kvinna, men det hjälper inte så länge det sitter män i styrelsen för de forskande läkemedelsbolagen. I Göran Perssons Cambio leder han en helt manlig styrelse. De internationella läkemedelsbolagen är fortfarande supermanliga, precis som de bolag som konstruerar alla livsuppehållande maskiner jag behöver den dag jag blir riktigt sjuk.

Nästa gång det blir dags för vinmingel lyssnar jag hellre på de kvinnor som finns i vården och än på de män som satts att styra den.

De vill bara tjäna pengar på min smärta.

ARTIKELN HANDLAR OM