Mejla

Karin Pettersson

”Politiken måste hitta tillbaka till nationalstaten”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I veckans avsnitt av Anger Management träffar vi Dani Rodrik, professor i nationalekonomi på Harvard Kennedy School. Rodrik är en av världens främsta experter på globalisering och handel, och är känd för att länge ha argumenterat för att det finns en inneboende motsättning mellan hyperglobalisering, nationalstat och demokrati.

I samtalet beskriver Rodrik hur det senaste decenniets ekonomiska utveckling lyft många människor ur fattigdom, men också att det finns en koppling mellan hyperglobalisering och dagens populistiska backlash i väst.

I podden diskuteras även vänsters ansvar för dagens politiska kris i USA och Europa, men också vilken roll ekonomer kan och bör spela i det offentliga samtalet.

Svensk socialdemokrati

Avslutningsvis kan Karin inte låta bli att fråga vad Rodrik tror om framtiden för svensk socialdemokrati, och Georg om Angela Merkel, framtiden för EU och tysk ekonomisk politik. Anger Managment är en podd med Karin Pettersson från Aftonbladet och Georg Diez från Der Spiegel/60 pages där samtal förs med ledande tänkare om populism, teknik, ojämlikhet och, som ett övergripande tema, framtiden för demokratin.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anger Management

Dani Rodrik

Karin Pettersson