Mejla

Pernilla Ericson

Trumps beslut kan resultera i storkrig

Twittrade om krig med Iran – för att bli återvald

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en raketattack på den internationella flygplatsen i Bagdad under natten till fredagen. Med över tre decennier i den iranska armén och som ledare för revolutionsgardets elitstyrka Qudsstyrkorna hade han enormt inflytande, och ansvar för att bland annat ha dödat hundratals amerikaner under Irakkriget. Qudsstyrkorna klassas av USA som en terrororganisation sedan 2007, och Soleimani hade flertalet lönnmord och terrordåd i Mellanöstern på sitt samvete.

”På presidentens order har USA:s militär vidtagit avgörande defensiva åtgärder för att skydda amerikansk personal utomlands genom att döda Qassem Soleimani”, skriver Pentagon i ett uttalande, enligt CNBC.
Pentagon uppger att Soleimani planerade att attackera amerikanska trupper och diplomater. Reaktionerna på angreppet lät inte vänta på sig. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif beskriver på Twitter USA:s handling som ”internationell terrorism”.
“Det går att likställa med att ett land dödar USA:s vicepresident”, twittrade New York Magazine-skribenten Yashar Ali.

Bush och Obama avstod

Med beslutet att döda Qassem Soleimani tog Donald Trump ett steg som tidigare presidenterna George W. Bush och Barack Obama avstått från, inför risken att starta ett krig mellan USA och Iran, rapporterar New York Times. Det är en upptrappning i den konflikt som byggts på sedan Trump 2018 tog beslutet att lämna Iran-avtalet.

Som en kommentar till raketattacken twittrade Donald Trump bilden på en amerikansk flagga.

Irans högsta andliga ledare, ayatolla Ali Khamenei, utlyste tre dagars nationell sorg, som ska följas av vedergällning. “Hans avresa till Gud ändrar varken hans inslagna väg eller hans mission” skriver Khamenei i ett uttalande, samt att “kraftfull hämnd väntar”.

Oljepriserna rusade uppåt som en reaktion på nyheterna.

”Starta krig – för att bli återvald”

Så vad händer nu? Iran kan inte mäta sig mot USA i ren militär styrka. Men det finns betydligt fler vägar för Iran att gå i jakten på hämnd. Cyberattacker är ett sätt. Lönnmord och terrordåd är ett annat, mot strategiskt viktiga mål för USA ute i världen så väl som inom USA. Både trupper och civila kan drabbas. Fler länder kan också dras in i konflikten.
Den 29:e november 2011 twittrade dåvarande realitystjärnan och fastighetsmogulen Donald Trump: “För att bli återvald, kommer Barack Obama starta ett krig med Iran.”

Den 9:e oktober 2012 twittrade Trump: ”Nu när Obamas opinionssiffror är i fritt fall – se när han avfyrar en attack mot Libyen eller Iran. Han är desperat.”

Obama gjorde motsatsen. Vad gjorde Trump?

2020 är det valår i USA, och det inleddes med en chockvåg. Schackpjäser flyttades fram. Donald Trumps beslut kan nu i värsta fall, precis som Bushs beslut om Irakkriget, starta en fasansfull kedjereaktion. Storskaligt krig i Mellanöstern hotar.

Låt oss hoppas att Trump har tänkt igenom följderna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.