I Sverige döms vissa till fattigdom

Funktionsnedsattas ekonomi ger bara utrymme för att överleva

En av sommarens största debatter har handlat om vattenskotern. Under torsdagen kom besked från regeringen om att ett krav på förarbevis stundar.

Det har fått alla proppar i proppskåpet att gå för somliga svenskar.

Vattenskoterfrågan har snabbt hanterats av regeringen efter sommarens alla olyckor och dödsfall. Det är naturligtvis bra. I andra frågor går det däremot långsammare, som i fråga om funktionsnedsattas rätt till assistans och drägliga ekonomiska förutsättningar.

Olika problem i sommarsverige

FUB släpper varje år en uppdatering av rapporten "Fångad i fattigdom?" om funktionsnedsattas ekonomiska förutsättningar. I år har man även gett ut rapporten på lättläst svenska för att göra det möjligt för fler att ta del av innehållet i rapporten.

Frågan om funktionsnedsattas ekonomi ges alldeles för liten uppmärksamhet. När somligas problem i sommarsverige handlar om huruvida det krävs förarbevis eller inte för vattenskotern man köpt, handlar andras sommarproblem trots allt om en ekonomisk verklighet där anhöriga måste skjuta till pengar för att det över huvud taget ska finnas utrymme för något mer än mat och hyra. Det är en ekonomisk vardag som gör det möjligt att överleva, men inte för att på riktigt leva, göra kul saker på semestern eller ersätta den gamla datorn med en ny.

Något som bland annat beror på beslut som att räkna upp bostadstillägget för landets pensionärer, vilket skedde i år, men däremot inte för de med funktionsnedsättningar.

Fattigdomsfälla

Att vara funktionsnedsatt är en ren fattigdomsfälla. Men trots det finns få förslag på politiska åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Frågan om bostadstillägget skulle exempelvis enkelt kunna lösas, men så har inte skett.

Funktionsnedsattas rättigheter är en strid om vilket samhälle vi ska leva i.

Ett Sverige där vi tar hand om varandra, oavsett vad som händer i ett människoliv och vilka förutsättningar vi föds med.

Eller ett Sverige där människor lämnas åt sitt öde.

Valet borde inte vara så svårt.

Följ ämnen i artikeln