Mejla

Pernilla Ericson

Sexköp och svartjobb skitar ner hel bransch

Utnyttjade på skönhetssalonger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Salongen i bild har inget med artikelns innehåll att göra.
Salongen i bild har inget med artikelns innehåll att göra.

Det finns något underbart omtänksamt i en kroppsbehandling på salong. En människa som ägnar sitt yrkeskunnande åt att du ska må bättre, ha mindre ont, känna dig finare. Som kund kan du koppla av och koppla bort.

Men det är en bransch som blir sällsynt exploaterad av de som vill tjäna stora pengar på att dra nytta av utsatta människor.

Under 2018 gjorde Skatteverket riktade insatser mot svart arbetskraft i särskilt tre branscher; fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister. Kravet på personalliggare utökades. Det behövs.

Personer i skönhetsbranschen arbetar under hälsofarliga förhållanden, vissa utsätts även för koppleri och människohandel. Det blev resultatet när Polisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket i förra veckan gjorde kontrollbesök på över 120 massage- och nagelsalonger runt om i Sverige, rapporterar Sveriges Radio. Många av arbetstagarna kommer från länder som Rumänien, Vietnam och Thailand, och saknar svenskt arbetstillstånd.

Giftiga kemikalier

Utöver extremt otrygga arbetsförhållanden, så visade stickproverna även på risker som arbete med giftiga kemikalier som kan orsakar sjukdomar, bristande ventilation, utebliven information om farorna.

Massagesalonger har länge varit under lupp. Fallet med den dömda “bordellkvinnan”, som haft salonger i Stockholm och Uppsala, har väckt stor uppmärksamhet.

Polisens tillslag visade på kondomer och dagen-efter-piller i lokalerna, som beskrevs som sunkiga, mörka, med madrasser på golvet i små bås.

Bodde i källarlokalen

Kvinnorna arbetade elva timmar om dagen, varje dag. I Uppsalasalongen bodde de även i lokalen, som låg på källarplanet i ett flerbostadshus. De kvinnliga anställda fick enbart behålla pengarna de tjänade på att sälja sex. Det skedde vid åtminstone 1250 tillfällen under en femtonmånadersperiod, enligt skatterevisorernas bedömning.

Domen föll i mars. Ägarinnan dömdes till drygt två års fängelse, tolv män fälldes för sexköp. “Bordellkvinnan” har hänsynslöst profiterat på människor i utsatt läge. Därtill saknas inte manliga kunder för att köpa sex av fattiga människor, på madrasser i små bås.

Att reglerna har skärpts är alldeles utmärkt, liksom att myndigheter genomför omfattande kontroller. Kanske blir det då lite mer avskräckande att dra nytta av människor, att solka ner och förstöra för en hel bransch.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.